Guvernul brazilian a anuntat miercuri prima faza a unui plan major de stimulare a economiei, in intentia de a sprijini cresterea economica, relateaza BBC.

In jur de 60 de miliarde de dolari vor fi investite in infrastructura rutiera si feroviara a tarii in urmatorii 25 de ani, mai mult de jumatate din aceasta suma fiind investita in urmatorii 5 ani.

Aceasta decizie include construirea a 8.000 de kilometri de noi drumuri si 8.000 de kilometri de cale ferata. Totodata, sunt asteptate in urmatoarele saptamani sa fie anuntate noi investitii in porturi si aeroporturi.

Cresterea economica a Braziliei din 2012 este prognozata la mai putin de 2%, cea mai slaba performanta incepand cu 2009, reprezentand o incetinire brusca dupa cresterea impresionanta de 7,5% din 2010.

Masurile recente luate de guvern, precum devalorizarea recenta a monedei nationale, realul, si diminuarea graduala a ratelor de dobanda, nu au reusit pana in prezent sa stimuleze cresterea.

Aditional masurilor anuntate miercuri, presedintele Dilma Rousseff se pregateste sa reduca preturile la energie pentru industrie, prin eliminarea unor taxe federale care poate duce la o scadere cu 10% a preturilor.