Finantele au respins toate ofertele venite din partea bancilor privind emisiunea de titluri de stat. Luni, la sediul central al Bancii Nationale a Romaniei a avut loc plasarea prin licitatie a emisiunii de Titluri de Stat, in conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Finantelor Publice nr.1039/30-07-2012 si in baza ofertelor de cumparare depuse de un numar de 12 dealeri primari. Scadenta titlurilor emise era august 2013 iar valoarea emisiunii era de jumatate de miliard de lei. Desi cererea depasise 864 mil de lei, iar bancile ofertasera in nume propriu peste 90% din suma (restul fiind in numele clientilor), autoritatile romane au decis sa respinga in totalitate ofertele. Bancile cereau un randament de 6%, considerat inacceptabil de Stat, cata vreme inflatia este la 2%.

Ultimele licitatii au fost adjudecate la dobanzi in crestere (5,66% in 8 aug 2012, respectiv 5,91% in 16 august). Finantele ar fi acceptat maximum 5,5%, un nivel considerat "rezonabil" in situatia actuala. Bancile castigau oricum pentru ca depuneau la BNR aceste titluri si luau imprumuturi cu 5,25%.

Lista dealerilor primari (sursa: BNR)

In rapoartele financiare interne ale bancilor, acestea estimau un randament de 6-6,1% pentru emisiunea de titluri de luni. "Cand ai o inflatie de 2% nu poti accepta sa oferi un randament de 6%", au spus pentru HotNews apropiati ai procesului.

Dealtfel, Finantele intentioneaza sa limiteze din 2013 calitatea de dealer primar pe piata titlurilor de stat, daca nu va intruni un anumit punctaj dat de mai multe criterii calitative, intre care numarul de tranzactii realizate pe piata secundara pentru diferite scadente, dar si de criterii calitative aflate in curs de definitivare.

Exista la nivelul ministerului in faza de proiect doua seturi de criterii - cantitative, care vor avea cea mai mare pondere, dar si calitative, pe baza carora vor fi evaluate bancile-dealeri primari. "Dealerii care inregistreaza cele mai slabe punctaje risca sa fie inlocuiti cu alte banci."

In prezent detin calitatea de dealer primar Alpha Bank, Banca Carpatica, BCR, BRD, Banca Transilvania, Bancᅡpost, CEC, Citibank, ING, Raiffeisen, RBS si UniCredit Tiriac Bank. Cererile de acces la acest statut trebuie aprobate de BNR.

Conform reglementarilor in vigoare, pot fi dealeri primari si societati de investitii financiare autorizate de CNVM, dar si banci straine. Pe alte piete din regiune mult mai dezvoltate decat cea romaneasca - Polonia, Cehia, Ungaria, opereaza si banci de talie mondiala precum HSBC si JP Morgan.

Printre criteriile cantitative pe baza carora vor fi evaluati dealerii primari va figura numarul de tranzactii cu titluri pe piata secundara, si nu doar cu certificate pe 6 luni, punctajul crescand pentru dealurile cu scadente mai lungi.

"Ideea de baza este ca nu mai vrem ca bancile sa se limiteze la a cumpara si apoi pastra titlurile de stat, ajungand in final sa se planga ca acumuleaza expuneri prea mari si in paralel sa se creeze aceasta falsa concurenta intre creditarea statului si creditul privat. Prin scoringul pe care il vom aplica vom forta dealerii primari sa aduca investitori pe piata secundara, sa descarce din portofoliile de titluri si sa lase mai multi bani pentru creditul privat, mai ales ca implicit se vor crea repere de pret foarte importante pentru creditarea in lei", a explicat Bogdan Dragoi, ex-ministru Finantelor.