Romania doreste sa vanda titluri de stat pe pietele externe in urmatoarele doua luni pentru a-si finanta deficitul bugetar, dupa ce aceasta a esuat in aceasta luna in trei emisiuni de titluri pe piata interna din cauza tensiunilor politice care au dus la o crestere a costurilor de finantare, transmite Bloomberg.

Ministerul de Finante urmareste saptamanal pietele pentru a vinde obligatiuni denominate in euro in strainatate, a spus intr-un interviu telefonic pentru Bloomberg, ministrul adjunct al Finantelor, Enache Jiru.

Ministerul a respins toate ofertele pentru cele 200 de milioane de lei (56 milioane de dolari) in obligatiuni pe patru ani, pe care planuia sa le vanda joi.

"Cu o anumita marja de siguranta, pot spune ca vom emite sigur eurobonduri in urmatoarele doua luni", a precizat Jiru.

"Monitorizam pietele saptamanal si discutam constant cu investitorii, al caror interes a inceput sa creasca", a adaugat el.

Romania a vandut mai putina datorie decat si-a planuit incepand cu iunie din cauza disputei politice dintre primul ministru Victor Ponta si presedintele suspendat Traian Basescu. Aceasta criza politica a dus moneda nationala la un nivel minim record si a condus la randamente mai ridicate.

De asemenea, referendumul de suspendare a presedintelui a esuat, iar Basescu va reveni probabil in biroul sau saptamana viitoare, dupa ce Curtea Constitutionala citeste pronuntarea hotararii de invalidare a referendumului in Parlament, pe 27 august. El a fost suspendat din functia de presedinte de coalitia de guvernare a lui Ponta pe 6 iulie, fiind acuzat de depasirea atributiilor sale atunci cand a anuntat masurile de austeritate, in 2010.

Fondul Monetar International (FMI) a solicitat Romaniei sa cedeze presiunilor de pe piata si sa plateasca randamente mai ridicate, pentru a-si reconstrui fondurile-tampon (fiscal buffers), a declarat pe 14 august seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer.