Finantarea obtinuta de la banca centrala poate crea "dependenta ca un drog", a avertizat presedintele Bundesbank, Jens Weidmann, accentuand o prapastie periculoasa care a aparut intre Germania si Banca Centrala Europeana (BCE), relateaza The Telegraph.

Acesta a declarat ca orice efort radical de a cumpara obligatiuni suverane ale statelor din zona euro afectate de criza, asa cum a dat de inteles presedintele BCE, Mario Draghi, in urma cu trei saptamani, ar reprezentat o extindere neadecvata a mandatului bancii.

"In democratii, parlamentele, mai degraba decat bancile centrale, ar trebui sa se decida asupra unei astfel de mutualizari cuprinzatoare a riscurilor", a spus el in weekend, adaugand faptul ca nu este responsabilitatea BCE de a "garanta ramanerea statelor in zona euro cu orice cost".

"Nu ar trebui sa subestimam pericolul ca finantarea bancii centrale poate deveni dependenta, ca un drog. O astfel de politica este prea aproape de o finantare a statului prin intermediul tiparirii de bani pentru mine", a sustinut el.

Potrivit Capital.gr, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, spre deosebire de Weidmann, a declarat ca BCE actioneaza in cadrul mandatului sau pentru stabilitatea preturilor, insa ea considera ca este bine ca seful Bundesbank discuta despre acest lucru.

"Cred ca este bine ca Jens Weidmann avertizeaza politicienii din nou si din nou", a afirmat Merkel. "Il sustin pe Jens Weidmann si cred ca este un lucru bun ca el, ca presedinte al Bundesbank-ului german, are multa influenta in BCE".

Comentariile vor alimenta temerile ca Germania este gata sa anuleze eforturile BCE pentru a lansa un program de achizitii nelimitate de titluri pentru a reduce costurile de finantare ale Spaniei si Italiei.

Asa-numitul "Plan Draghi" a sustinut cresterea pietelor globale pe parcursul lunii august, traderii pariind pe faptul ca BCE isi va prezenta propunerea dupa intrunirea de saptamana viitoare.

Daca Germania va reusi sa blocheze planurile, totodata si sperantele pentru redresare s-ar putea bloca rapid.

In acelasi timp, pe fondul 'razboiului verbal' referitor la a oferi Atenei mai mult timp la dispozitie pentru a-si atinge tintele de austeritate, Merkel a solicitat politicienilor sa isi "cantareasca foarte atent cuvintele".

In plus, ministrul de Externe german, Guido Westerwelle, a criticat cativa politicieni care au cerut Greciei sa iasa din zona euro.

"Agresivitatea unor tari in Europa trebuie sa se termine" a spus el, argumentand ca limbajul submineaza politicile germane si statutul sau in strainatate.

Pe de alta parte, cancelarul austriac Werner Faymann a afirmat ca este de acord cu o relaxare a termenelor-limita impuse Greciei.

"Cel mai important lucru este ca grecii sa ramana la reforme si la tintele de economisire hotarate cu noi", a precizat acesta. "Daca acest lucru este garantat, sunt in favoarea unei amanari a rambursarii. Poate fi o amanare de doi sau trei ani - expertii ar trebui sa decida aceasta."

Merkel a refuzat sa comenteze dupa ce primul ministru grec, Antonis Samaras, a cerut mai mult 'timp pentru a respira', desi ministrul Economiei german, Philipp Roesler, a mentionat ca ideea "nu este fezabila".

De asemenea, la intalnire avuta cu Francois Hollande, sambata, Samaras a descoperit ca inclusiv pozitia Frantei este rigida.

"Grecia are nevoie inca o data sa demonstreze credibilitatea programului sau si determinarea liderilor sai de a merge pana la capat", a spus Hollande. "O data ce aceste angajamente, care nu sunt doar financiare, ci si reforme structurale pe care grecii le doresc, au fost ratificate de Parlament si confirmate, Europa trebuie sa-si faca partea" sa de intelegere.

In acelasi timp, Atena trebuie sa gaseasca noi reduceri bugetare, in valoare de 4 miliarde de euro, in urmatorii doi ani - ajungand la un total de 17,9 miliarde - pentru a-si atinge tintele de austeritate, potrivit declaratiilor unor oficiali greci care au fost exprimate in timpul weekend-ului.