Rata somajului din zona euro a ramas in luna iulie la 11,3% din populatia activa, dupa ce valoarea pentru iunie a fost revizuita in crestere, a comunicatvineri oficiul european de statistica, Eurostat, citat de AFP.

Aceasta cifra reprezinta un nou maxim istoric.

In intreaga Uniune Europeana rata somajului a ramas la acelasi nivel ca in iunie, de 10,4% din populatia activa.

Conform estimarilor Eurostat, in jur de 18 milioane de persoane au fost in somaj, in iulie, in zona euro, cu 88.000 mai multe decat in iunie. Aceasta a fost a 15-a luna consecutiva in care somajul a depasit 10% in uniunea economica si monetara europeana.

In Uniunea Europeana (UE) numarul somerilor s-a ridicat la 25,25 milioane.

Comparativ cu iulie 2011, numarul somerilor s-a majorat cu aproape 2,1 milioane de persoane atat in zona euro cat si in UE.

In plus, fata de inceputul anului, in zona euro acesta a crescut cu 1 milion de persoane si cu 0,9 milioane in UE.

In ceea ce priveste tinerii, numarul somerilor sub 25 de ani in zona euro au fost in iulie 3,38 milioane de someri si de 5,46 milioane in intreaga UE.

In randul statelor membre ale zonei euro, Austria a avut cea mai mica rata somajului, de 4,5%, urmata de Olanda (5,3%), Germania si Luxemburg (5,5% fiecare). La polul opus, Spania a avut o rata a somajului de 25,1%, urmata de Grecia, stat care avea in mai, ultima luna cu date disponibile, o rata de 23,1%.

In Romania, rata somajului a scazut in iulie la 7%, de la valoarea de 7,3% inregistrata in iunie. In randul barbatilor somajul a fost de 7,6%, in timp ce pentru femei acesta se afla la un nivel de 6,6%.

Pentru intreaga UE, rata somajului in randul barbatilor a fost in iulie la 10,5% (11,3% pentru zona euro), iar rata somajului in randul femeilor a fost de 10,4% (11,4% in zona euro).