Seceta, care a afectat puternic productia de cereale din Statele Unite si a dus preturile la niveluri record, a avut consecinte mai reduse in Europa, unde productia se va contracta in medie in acest an cu 2,2%, arata Comisia Europeana intr-un raport asupra culturilor agricole. Romania este insa cea mai afectata in ceea ce priveste scaderea productiei in raport cu anul 2011, volumul acesteia scazand in 2012 cu 35,8%.

CE - Productie agricola 2012-2011Foto: Comisia Europeana

Comisia Europeana si-a prezentat prognozele privind cerealele din statele membre ale UE pe 30 august. Principalele concluzii ce reies din prezentare sunt urmatoarele:

  • La nivel european, in ciuda secetei din mai multe state membre, prognozele actuale estimeaza o productie de 279 milioane de tone de cereale. Acest nivel este cu 2% sub media din ultimii cinci ani, insa este cu 25 de milioane de tone peste cifrele inregistrate in sezonul 2007/2009, care s-a dovedit a fi un an foarte rau pentru productia agricola.
  • In ceea ce priveste productia de grau, estimata in prezent la 127 milioane de tone, aceasta are un nivel asemanator mediei din ultimii cinci ani. Fata de anul 2011 insa, scaderea este de 1%.
  • Productia de porumb, prognozata in prezent la  60 de milioane de tone, este cu 2% mai mare in raport cu media ultimelor cinci ani, dar cu 11% mai mica in raport cu 2011.

La nivel mondial, pe fondul secetei din SUA, prognoza privind productia de cereale pentru sezonul 2012/2013 s-a redus comparativ cu luna trecuta, arata un comunicat al Comisiei. Totodata, sprijinite de contractarea productiei furnizorilor mondiali, preturile graului au ramas aproape de nivelurile maxime in august.

In acelasi timp, stocurile mondiale sunt previzionate sa scada cu 33 milioane de tone, la 338 milioane. Ponderea actuala a stocurilor in consum este aproape de nivelul din 2011. Aceasta a scazut de la 20% la 19%, si este de asteptat sa tina preturile la niveluri si cu volatilitati ridicate.

Conform Comisiei Europene, in randul celor mai importanti producatori ai Uniunii Europene (Franta, Germania, Polonia, Italia, Marea Britanie, Spania, Ungaria si Romania), care cumuleaza 80% din productia totala a UE, Romania va avea cel mai puternic declin.

Astfel, in tara noastra productia de cereale fiind prognozata sa scada in 2012 cu 35,8% fata de 2011. Exista insa si un efect statistic important, Romania venind dupa un an agricol 2011 foarte bun, in care productia a crescut cu 8,9% in raport cu 2010.

Tara noastra este urmata de Ungaria si Spania, in ambele tari productia de cereale scazand cu 18,9%. De asemenea, si Polonia va avea un recul al productiei fata de anul precedent, de 3,2%.

Pe de alta parte, Franta, Germania si Italia vor inregistra in 2012 cresteri ale productiei in raport cu 2011, de 9,2%, 4,6% si, respectiv, 8,5%. In Marea Britanie productia agricola se va majora cu 0,8%.

Comentand aceste prognoze, Dacian Ciolos, Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, a spus: "Evolutiile recente ale pietelor agricole si alimentare au demonstrat inca o data necesitatea unei politici agricole comune puternice. In ultimele saptamani, seceta din mai multe regiuni ale lumii a dus la cresteri dramatice ale preturilor pentru mai multe marfuri, in principal porumb si soia, care risca sa destabilizeze mai multe sectoare ale agriculturii europene. "

"Volatilitatea excesive a pietelor arata clar ca agricultura globala necesita investitii, politici publice de management si predictibilitate. In contextul schimbarilor climatice si cresterii cererii de alimente este cruciala valorizarea intr-un mod sustenabil a diversitatii potentialului agricol al UE. De asemenea, este crucial sa sustinem alte parti ale lumii, in special tarile in dezvoltare, sa aiba politici agricole proprii si ambitioase in scopul de a creste securitatea alimentara globala", a adaugat Ciolos.