Ucraina isi extinde legaturile de afaceri cu China, presedintele Viktor Ianukovici vrea sa evite conditiile impuse de partenerii traditionali, cum ar fi Rusia si Uniunea Europeana, pentru a oferi imprumuturi si investitii, scrie Bloomberg.

Acordurile de swap valutar si de imprumut incheiate de Ucraina si China in luna iunie ar putea ajunge la 9 miliarde de dolari, marind contributia Chinei in economia celei mai mari tari exportatoare de porumb si de minereu de fier din Europa.

Aceasta, in timp ce China, tara cu cea mai rapida crestere conomica din lume, incearca sa-si asigure aprovizionarea cu materii prime si cu alimente.

De cealalta parte, Ucraina are nevoie de bani pentru a sustine cresterea economica si pentru a facilita plata datoriilor, in timp ce partidul de guvernamant se pregateste pentru alegerile parlamentare din octombrie. Fosta republica sovietica a respins pana acum conditiile Fondului Monetar International (FMI) pentru deblocarea unei transe de 15,2 miliarde de dolari, precum si conditiile pentru investitii europene in industria energetica si pentru reducerea costurilor la importul de combustibil din Rusia.

Kliment Alexander, analist la Eurasia Group din New York, a declarat pentru Bloomberg ca "Intentiile Rusiei sunt de natura economica, dar, in acelasi timp, sunt in primul rand politice".

In plus, Ucraina a anuntat in 2 iulie ca va primi un imprumut de 3 miliarde de dolari de la China pentru proiecte agricole. Acesta i-ar putea imprumuta inca 3,7 miliarde de dolari pentru a ajuta la construirea centralelor pe carbune, care ar incheia dependenta Ucrainei de importurile de gaze naturale din Rusia, in a spus ministrul ucrainean pentru Energie si industrie.