17:33 Franta a imprumutat pe termen scurt 6,79 miliarde de euro, beneficiind in continuare de rate ale dobanzii negative, a anuntat luni Agentia Trezoreriei Franceze, citata de AFP.

De la inceputul lunii iulie, Parisul a profitat de rate negative ale dobanzii pentru mai multe scadente pe termen scurt, semn ca investitorii, cautand siguranta, sunt dispusi sa accepte pierderi pentru a imprumutata tarile.

Ratele de dobanda au fost negative la doua din cele trei tipuri de obligatiuni BTF (titluri de trezorerie la rata fixa si cu discount). Prin aceasta operatiune Agentia a intentionat sa imprumutate o suma intre 5,5 si 6,8 miliarde de euro.

Pentru titlurile cu scadenta pe 6 decembrie 2012, Agentia a imprumutat 4 miliarde de euro, la o rata medie ponderata de -0,014%. La ultima operatiune similara, pe 27 august, rata dobanzii era de -0,013%.

Pentru titlurile de stat BTF cu scadenta pe 21 februarie 2013, Franta a imprumutat 1,6 miliarde de euro, la o rata medie ponderata a dobanzii de -0,008%, fata de -0,009% pe 27 august.

Pentru obligatiunile de stat cu scadenta pe 22 august 2013 Agentia a imprumutat 1,196 miliarde de euro, la o rata medie ponderata de 0,002%, fata de 0,005% inregistrata tot pe 27 august.

16:20 Andaluzia, cea mai populata regiune a Spaniei, a anuntat luni ca are nevoie de "un avans"din partea administratiei centrale de un miliard de euro inaintea implementarii mecanismului de ajutorare a regiunilor, mecanism la care vor apela si alte trei regiuni, Catalonia, Murcia si Valencia, relateaza AFP.

In primul trimestru al anului datoria publica a Andaluziei era de 15,4 miliarde de euro (sau 10,6% din PIB-ul regiunii) si se va confrunta in al doilea trimestru al anului cu scadente de 1,61 miliarde de euro.

In iulie, si regiunea Murcia a lansat un apel pentru un ajutor financiar din partea statului, care s-ar ridica la 300 de milioane de euro.

Saptamana trecuta Catalonia a precizat ca va solicita un ajutor de 5,023 miliarde de euro, in timp ce regiunea Valencia a spus ca va avea nevoie 4,5 miliarde.

16:17 Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a avertizat luni fata de "falsele sperante" pe care Banca Centrala Europeana le poate crea dupa sedinta foarte asteptata a institutiei monetare, programata joi.

13:29 Productia manufacturiera din cele 17 state ale zonei euro a scazut din nou in august, conform unui sondaj Markit, citat de BBC.

Indicele privind achizitiile managerilor (PMI) arata ca sectorul manufacturier din regiune s-a contractat in ciuda reducerii preturilor intreprinderilor.

Indicele PMI final realizat de Markit a fost 45,1 puncte in august, peste nivelul minim din ultimii trei ani atins in luna iulie, de 44 puncte. Cu toate acestea, cifra este pentru a 13-a luna consecutiv sub nivelul de 50 de puncte, prag a carui depasire arata o crestere a productiei manufacturiere.

Tarile care de obicei erau mai puternice, precum Franta si Germania, nu au reusit sa compenseze scaderile din tarile mai slabe.

Indicele PMI pentru Germania a ajuns la 44,7 puncte in august, fiind in a sasea luna consecutiva de scadere. Totodata, Spania si Italia au inregistrat valori ale indicelui sub 50 de puncte.

Doar in Irlanda productia a crescut. Cresterea productiei manufacturiere a incetinit in august la 50,9 puncte, de la nivelul din iulie, de 53,9 puncte, cel care a fost cel mai ridicat din ultimele 15 luni.

Economistul senior al Markit, Rob Dobson, a declarat ca cifrele sunt sumbre: "Tarile mai mari, ca Franta si Germania, raman pe trend descrescator... sectorul (manufacturier) este de asteptat sa traga in jos Produsul Intern Brut in cel de-al treilea trimestru".

11:39 Ministrul spaniol al Economiei, Luis De Guindos a asigurat luni ca reducerea deficitului bugetar este "prioritatea numarul unu" a guvernului, relateaza AFP.

Acesta a intarit faptul ca Spania va depune toate eforturile pentru a reduce deficitul bugetar de la 8,9% la 6,3% din PIB in acest an.

"Angajamentul guvernului de a respecta obiectivul de 6,3% din PIB in acest an este foarte puternic", a declarat el intr-un interviu acordat postului radio Onda Cero, adaugand faptul ca noile masuri de austeritate anuntate in luna iulie, in special cresterea cotei TVA, urmaresc tocmai atingerea acestei cifre.

11:35Doar un sfert dintre germani considera ca Grecia ar trebui sa ramana in zona euro sau sa primeasca si mai mult ajutor din partea celorlalte tari din uniunea economica si monetara europeana, arata un sondaj realizat de Financial Times.

10:30 Actiunile europene au deschis cu o usoara crestere, luni, investitorii asteptand intalnirea importanta a Bancii Centrale Europene (BCE) din aceasta saptamana, informeaza Reuters.

La ora 07:13 GMT, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a crescut cu 0,1%. Vineri acesta inchisese cu o majorare de 0,5%, dupa ce Ben Bernanke, presedintele bancii centrale a Statelor Unite, Federal Reserve (FED) , a lasat sa se inteleaga faptul ca ar putea sa ia noi masuri de stimulare monetara daca acest lucru va fi necesar.

Pietele sunt acum concentrate asupra sedintei BCE, de joi, investitorii sperand ca Mario Draghi, presedintele bancii, sa ofere mai multe detalii cu privire la programul de achizitii de titluri guvernamentale, contestat de Germania, pentru a reduce costurile de finantare ale unor tari precum Spania si Italia.

La ora 07:05 GMT, indicele bursei din Londra a crescut cu 1,38 procente, la 5.712,86 puncte.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scazut in deschidere cu 0,35%, la 6.946,33 puncte.

Totodata, la ora 07:00 GMT, indicele CAC40 a pierdut 0,33% (sau 11,21 puncte), atingand un nivel de 3.401,86 puncte. Vineri acesta crescuse cu 1%, piata fiind incurajata de declaratiile presedintelul FED.

Pe de alta parte, bursa din Tokyo a terminat sedinta de luni cu o pierdere de 0,63%, investitorii fiind ingrijorati asupra incetinirii activitatii economice din China si de o posibila intarire a yenului japonez.

La inchidere, indicele Nikkei a scazut cu 56,02 puncte, ajungand la un nivel de 8.783,89 puncte, pe o piata primara pe care s-au tranzactionat 1,6 miliarde de actiuni.