​Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a avertizat luni fata de "falsele sperante" pe care Banca Centrala Europeana le poate crea dupa sedinta foarte asteptata a institutiei monetare, programata joi, relateaza AFP.

Repetand pozitia germana asupra programului BCE de rascumparare a obligatiunilor guvernamentale, intr-un interviu pentru postul german de radio Deutschlandfunk, acesta a spus: "Datoriile statelor nu trebuie sa fie finantate de BCE".

Asteptarile care apasa asupra reuniunii de joi a Consiliului Guvernatorilor BCE sunt imense. Presedintele Mario Draghi ar trebui sa dezvaluie detalii privind un nou plan de rascumparare de obligatiuni de stat pe piata secundara, plan contestat de Germania, pentru a ajuta zona euro.

La randul sau, purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, a refuzat sa comenteze un astfel de plan al BCE la o conferinta de presa desfasurata luni.

"O critica sau o aprobare ar fi deja o forma de ingerinta politica (in guvernanta BCE). Guvernul are incredere in faptul ca BCe va face ce este necesar in cadrul mandatului sau", a spus el.

De asemenea, in editia de luni a cotidianului Rheinische Post, ministrul german al Economiei, Philipp Rosler, a aratat mai putine rezerve si a spus inca o data ca se opune unei rascumparari de datorie publica in vederea relaxare a conditiilor de finantare ale statelor aflate in dificultate.

"Achizitia de obligatiunie nu poate fi o solutie pe termen lung pentru ca ea intretine un risc de inflatie. Presedintele BCE insusi, Mario Draghi, a pus ca doar reformele structurale din fiecare tara ar putea asigura stabilitatea si competitivitatea monedei noastre ", a afirmat el.

In ultima perioada au exista pe aceasta tema mai multe neintelegeri intre BCE si Bundesbank, banca centrala a Germaniei.

Jens Weidmann, presedintele Bundesbank, a asemanat recent rascumpararea de obligatiuni din partea BCE cu tiparirea de bani, care risca sa aiba efectul unui "drog" de care statele membre sa devina "dependente".