Inflatia CORE va ramane la un nivel relativ redus. In al treilea trimestru inflatia este de asteptat sa depaseasca temporar marja de sus bandei de variatie a bancii centrale de 3 ± 1 procente, dupa epuizarea efectelor dezinflationiste de baza, arata draft-ul scrisorii de intentie catre FMI.

Transmiterea rapida a efectelor cursului de schimb si cresterea eventuala a preturilor alimentare vor pune presiuni in sensul cresterii asupra inflatiei CORE. Cu toate acestea, inflatia este de asteptat sa ramana in limitele bandei de variatie a bancii centrale la sfarsitul anului. Riscurile persista, inclusiv de la volatilitatea ratei de schimb si a unei cresteri mai mari decat asteptarile a preturilor alimentare la nivel global.

Am mentiunt rata dobanzii de politica monetara la 5,25% inceapand cu luna mai, ca urmare a incertitudinilor interne si externe.

Reducerea fluxurilor nete de capital a condus la o depreciere a leului fata de moneda euro de peste 5% comparativ cu inceputul anului, in timp ce stocul rezervelor internationale ale bancii centrale s-a ajustat.

Riscurile unei inflatii mai ridicate si volatilitatea excesiva a fluxurilor de capital si ratei de schimb vor continua sa solicite o conduita prudenta a politicii monetare, sprijinita de un mix consistent de politici macroeconomice.

In masura in care presiunile asupra cursului de schimb vor persista, vom intari pozitia politicii monetare.

Vom continua operatiunile regulate de rascumpare pentru a asigura lichiditatea necesara in sistemul bancar. De asemenea, vom proiecta si implementa masurile necesare si procedurile interne pentru a permite ca un numar nelimitat de titluri guvernamentale sa fie eligibile pentru operatiunile de open market ale bancii centrale in luna octombrie 2012.