Romania s-a imprumutat cu 750 de milioane de euro printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro pe sase ani, relateaza Reuters.

Rata media a dobanzii a fost de 5,1% si maturitatea titlurilor este iunie 2018.

La emisiune au participat BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si UniCredit, mentioneaza publicatia citata.

Bancile au afirmat ca au avut o oferta totala de 1 miliard de euro si ca Romania a dorit sa imprumute cel putin 500 de milioane.

"Astazi s-a incheiat cu succes o emisiune de euro-obligatiuni, in suma de 750 de milioane de euro, care intra in Trezoreria Ministerului Finantelor, care se pastreaza ca si cont la Banca Nationala, deci intra in rezerva valutara a tarii, o majoreaza cu aceasta suma, pe o durata de sase ani, la o dobanda de maximum 5,15% pe an, deci 5,10% si 5,15% va fi dobanda care va fi anuntata in cateva ore", a afirmat, inainte de incheierea emisiunii, ministrul de Finante la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, citat de Agerpres.

El a sustinut ca Romania este un stat cel putin la fel de credibil ca in urma cu un an, chiar daca s-a imprumutat.

"Anul trecut, nu pe 4, ci pe 6, la doua zile distanta, intamplator, s-au emis titluri denominate in euro, s-au luat 1,5 miliarde. (...) Astazi se oferea sa se cumpere de catre investitori mai mult decat 750, dar atat a fost anuntul partii romanesti, ca facea parte dintr-un anumit program de emisiuni de titluri de stat pe pietele externe. Deci anul trecut, in aceste zile, s-au luat 1,5 miliarde pe cinci ani, nu pe sase, cu 5,25%, care matematic e mai mare decat 5,15% pe an. S-ar putea sa fie chiar sub 5,15%, in jur de 5,10%", a explicat Georgescu.

Acesta a aratat ca in Romania exista un mediu propice pentru atragerea investitiilor straine si ca Executivul a luat masuri pentru a incuraja mediul de afaceri.

"Investitiile straine vin intr-o tara atunci cand au piata de desfacere, avem, cand au mediu economic stabil si atractiv, noi zicem ca avem, cand au predictibilitate si transparenta in procesele economice si decizionale si spunem ca Romania asigura si acest lucru in prezent. Pe de alta parte, trebuie sa fim constienti ca ne aflam in pragul celei de-a treia revolutii industriale, care vorbeste de o turnura foarte substantiala, pe care lumea o va resimti, de la manufactura la productia de serie si acum se contureaza o manufactura computerizata, fara stocuri", a afirmat Georgescu.

El a aratat insa ca in ultima perioada, din cauza crizei din tarile dezvoltate, investitiile straine au inceput sa se orienteze intr-o masura mai mica spre Europa Centrala si de Est, dar Executivul de la Bucuresti are in vedere, prin politicile economice pe care le promoveaza, stimularea investitiilor.

De asemenea, seful Finantelor a precizat ca un element fundamental pentru atingerea potentialului de dezvoltare economica a tarii noastre il reprezinta continuarea acordurilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

"Coordonatele noastre se concretizeaza in ceea ce priveste politica economica in realizarea unei combinatii eficiente intre politica de stimulare a cresterii economice si obiectivul stabilitatii economice si financiare. Avem macrostabilitate, avem acorduri cu FMI, CE si BM, avem o economie dinamica, o piata generoasa. Toate acestea justifica asteptarile privind o crestere economica mai sustinuta in anul urmator, in jur de 3% dupa cum sunt estimarile", a mai spus ministrul Florin Georgescu.