Increderea in economia UE si a ZE a crescut peste media pe termen lung in 2009-2010. Nu acelasi lucru s-a observat in Romania unde increderea in economie desi a crescut constant din 2008 nu a reusit sa ajunga la media pe termen lung. In al doilea rand indicatorul arata o deterioare a perceptiei paticipantilor la sondaj in economia UE si Zona Euro (ZE) incepand cu sfarsitul lui 2011. Pentru Romania indicatorul arata ca in prima faza pesimismul s-a transferat si in economia locala, se arata in raportul Economica publicat de economistul roman Florin Citu.

Dupa o perioada de optimism de cateva luni pesimismul s-a instalat atat in UE, dar si in Romania. Iar primele efecte se vad deja: investitii si consum scazut. Efectele pe termen mediu si lung fiind crestere economica scazuta. I nflatia a avut o evolutie similara in UE, ZE si SUA. Este intersant de observat ca inflatia a scazut in 2009 mult mai mult in SUA decat in UE sau ZE. De fapt inflatia din SUA este mult mai volatila decat cea din ZE. O explicatie este data de faptul ca in ZE Banca Centrala Europeana tinteste inflatia pe cand FED abia acum a adoptat acest regim monetar. In acelasi timp este important de observat ca in ZE si UE preturile au inceput sa creasca. In opinia noastra acest lucru se datoreaza unei politici monetare mult mai relaxate a BCE de la venirea noului guvernator Mario Draghi.

Celalalt indicator important pentru consumatori si manageri este somajul. Din punctul nostru de vedere acesta este mult mai important si mai vizibil decat orice alt indicator. Astfel, in opinia noastra deteriorarea increderii in economiile UE si ZE se datoreaza aproape in totalitate evolutiei somajului din economiile care fac parte din aceste zone economice. Masurile economice implementate pana acum in UE si ZE nu au dus la scaderea somajului. Din contra vedem ca toate tarile afectate de o datorie publica mare, si care creste in continuare, sufera si de rate ale somajului cu mult peste media istorica. Din pacate, in toate cazurile nu se vede o incetinire ci mai degraba o crestere in viitor. Evolutie care explica atata scaderea increderii in economie dar care este surprinsa si de estimarile managerilor referitoare la numarul de angajati in perioada urmatoare​

Citeste intreg raportul pe site-ul lui Florin Citu