Euro a fost cotat miercuri de catre BNR la 4,4940 lei iar dolarul american la 3,5837 lei. Leul a pierdut un ban in fata atat a monedei europene cat si in fata dolarului de la inceputul saptamanii. Francul elvetian a ajuns la 3,74 lei in urma unei miscari tot de depreciere a leului. Perechea euro/dolar se tranzactiona la ora 13 la nivelul de 1,2548. Trendul de depreciere al monedelor regionale s-a manifestat azi in intreaga zona, leul nefacand exceptie.

In ceea ce priveste moneda, evaluarea fundamentelor economice nu permite aprecierea leului, piata inregistrand o volatilitate apreciabila avand in vedere conditiile de lichiditate opace si semnalele mixte ale BNR. Pe partea politica, Executivul a decis sa organizeze alegerile parlamentare la 9 decembrie, data convenita de catre alianta de guvernamant si principalul partid de opozitie. Alegerile care se apropie ar putea induce o mai mare volatilitate iar posibilele noi tensiuni politice ar putea putea sustine o depreciere a leului, se arata intr-o analiza pe curs a Raiffeisen Bank. Banca estimeaza un curs de 4,65 lei/euro pentru orizontul decembrie 2012. In schimb, ING Bank vede leul la un nivel de 4,85-4,90 in intervalul trimestrul IV 2012- trimestrul I 2013.

Pentru BCR, urmeaza o apreciere pe termen scurt pana la nivelul de 4,4 lei/euro in septembrie, bazata pe ipoteza inchiderii pozitiilor celor care au speculat pe deprecierea leului urmata de o depreciere pana la 4,55 catre final de an, pe fondul alegerilor care se apropie, dar continuarea tendintei de depreciere in 2013 daca nu vom atrage fluxuri de valuta in economie.