Relatiile economice bilaterale dintre Romania si Austria au ajuns la mai peste 3 miliarde de euro, Austria plasandu-se pe locul al doilea doi in topul investitiilor straine in Romania, dupa Olanda, se arata intr-un raport emis de Sectia Comerciala a Ambasadei Austriei la Bucuresti. Raportul arata, de asemenea, ca in Romania sunt prezenti peste 1000 de investitori austrieci, peste 6300 de companii cu actionariat austriac cu peste 100.000 de angajati.

Citeste in atasament o analiza a comertului romano-austriac.

Investitiile straine directe au scazut in primele cinci luni din 2012 cu 384 milioane de euro, ajungand la nivelul de 465 milioane euro, potrivit datelor publicate de BNR. Sunt considerate investitii straine directe: capitalul social varsat si rezervele ce revin unui investitor nerezident care detine cel putin 10% din capitalul social subscris al unei intreprinderi rezidente, creditele dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta si intreprinderea in care a investit, precum si profitul reinvestit de catre acesta.

De asemenea, sunt considerate investitii straine directe, capitalurile din companiile rezidente asupra carora investitorul nerezident exercita o influenta semnificativa pe cale indirecta si anume: capitalurile proprii ale asociatelor si filialelor rezidente ale intreprinderii

rezidente in care investitorul nerezident detine cel putin 10% din capitalul social subscris.

Datele BNR arata ca participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au insumat 492 milioane euro, iar creditele intra-grup au avut o valoare negativa de 27 milioane euro. Aceste investitii au finantat 24,2% din deficitul contului curent in primele cinci luni.

Mugur Isarescu, , despre investitii straine:

  • Tara depinde in continuare de investitii externe. Nu cred ca in continuare noi am putea sa atragem foarte multe investitii de portofoliu.
  • Productivitatea si crearea locurilor de munca depind de investitii.
  • Investitiile directe in sectoare neproductive  au ajuns la limita.
  • Pentru ca investitiile sa creasca productivitatea unei tari, e nevoie de tehnologie.