Semnalul este urmatorul: cumparam oricata datorie, in anumite conditii. Guvernele care vor sa le cumparam hartii musai e sa indeplineasca cateva conditii. Nu le respecta, nu primesc bani. Fara bani, nu au ce cauta in Eurozona. “Grecia, se aude?”, pare sa zica Draghi. In aceasta dimineata a inceput Ambrosetti Forum, la care participa CEO de banci, dar si analist ca Roubini, Goria si altii. Pana la ora 13 a vorbit Roubini, care in esenta a spus ca BCE cumpara timp, nu ofera solutii si ca in ritmul acesta criza se va adanci. Ca odata cu demararea achizitiei de datorii, euro se va devaloriza, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

Ca e nevoie ca BCE sa dea un semnal mai clar. Ca Spania “will be in assistance programme sometime during October”. Mai multe din discursul lui, aici, sau pe contul lui FGoria. Ca urmeaza Italia si nici Franta nu se simte prea bine.

Cert e ca momentan s-a ajuns iar la o lipsa de incredere totala in piete. Nimeni nu isi mai imprumuta bani de teama ca vor ajunge la greci. Iar grecii, gauri negre. ..ei reforme nu vor, ajustari nu pot, consolidare nu stiu.

Ce solutii sunt? In prima faza, iesirea controlata a Greciei din zona euro. Prin "controlata" ma refer la instituirea unui currency board, care sa readuca drahma la viata (la un curs de 6-700 drahme /euro, de la nivelul de 300 drahme/eur la cat au intrat). Intre timp, gasirea unei solutii viabilela criza nu doar a celor dorite de bancheri, pe care inafara de bani nu-i intereseaza nimic. Riscul cel mai mare este ca de la criza datoriilor suverane sa se ajunga la o criza a bancilor centrale acesta urmand a fi vorba lui Curzio Malaparte, incendiul anarhiei finale.

Dupa cinci ani de criza economica si financiara, lucrurile arata mai rau si nu mai bine. Inainte era un pacient cu febra. Azi e plin un spital. Datoriile suverane erau tinute la inceputul crizei sub control. Azi, e greu de spus cine mai detine datoria Spaniei de pilda, cata vreme cei care o cumpara, o tranzactioneaza pe piete secundare cu mare discretie si cu discounturi generoase.

Pe termen scurt, BCE poate tine situatia sub control, insa pe termen mediu si lung trebuie sa vina cu solutii radicale. Sa-ti dai seama dupa 5 ani ca ceea ce negai la inceput de criza-Quantitative Easing, acum il aplici cu entuziasm, te califica drept prost sau inadecvat realitatii, ca sa fiu elegant

Este mai mult decat evident ca pentru a acoperi cererile de bani ale bancilor (Statele au ajuns niste intermediari in drumul banilor spre banci), va fi nevoie de taxe si impozite mai mari si/sau mai multe. Indiferent de cum vor fi ele ambalate, asta ne asteapta, sa nu ne iluzionam.

Ca sa n-o lungesc aiurea, am impresia ca joi s-a dat ok-ul pentru scoaterea Greciei inafara zonei euro. Daca va fi asa, vom vedea asta abia dupa 8 octombrie.

Citeste si comenteaza pe blogul Hymerion.ro