China a aprobat in aceasta saptamana 60 de proiecte de infrastructura, intr-o incercare de a sustine o economie amenintata cu cea mai importanta incetinire din ultimii trei ani, alimentand sperantele ca tara, considerata motorul de crestere al lumii, va primi un puternic impuls in trimestrul IV al anului, relateaza Reuters.

Corpul chinez de planificare, Comisia Nationala de Dezvoltare si Reforma, a anuntat ca aproba mai multe proiecte de infrastructura, a caror valoare totala este estimata de analisti la peste 1 trilion de yuani (157 miliarde de dolari), sau 2,1% din Produsul Intern Brut al Chinei.

Planurile pentru construirea de autostrazi, porturi si aeroporturi sunt printre cele mai ambitioase anuntate in China in acest an si arata o intentie din ce in ce mai mare pentru a sustine cresterea economica, intr-o perioada in care tara se aproapie de o tranzitie a puterii de conducere, ce are loc o data la zece ani, spun analistii.

"Dincolo de dimensiunile mari ale proiectelor, anunturile pentru aceste noi proiecte au fost facute toate in doua zile, ceea ce este foarte intens", a spus Zhang Zhiwei, economist la Nomura, in Hong Kong.

"Acest lucru semnaleaza o schimbare a starii politice, care este acum mai proactiva", a spus el. Economia Chinei poate fi sustinuta de cresterea cheltuielilor in ultimul trimestru din 2012.

Dupa aceasta stire, actiunile firmelor de echipamente din China au crescut. Atat actiunile Sany Heavy Industry, listate in Shanghai, cat si cele ale Zoomlion , listate la Shenzhen, au crescut cu peste 6%, in timp ce actiunile Tayuan Heavy s-au apreciat cu pana la 10 procente.

Investitiile sunt un pilon al modelului de crestere economica chinez, ele contribuind cu 54,2% din expansiunea de 9,3 procente inregistrata anul trecut.

Totusi, speriata de experienta din anii 2008/2009, cand masurile de stimulare luate de Beijing, de 4 trilioane de yeni, au facut ca tara sa evite o recesiune prelungita insa au dus la cumularea unor credite neperformante, China abordeaza cu prudenta planurile de cheltuieli de aceasta data.

Si analistii au cerut precautie. Agentia de rating Standard& Poor's a anuntat luna trecuta ca statul asiatic ar putea permite noi stimulente fiscale, insa acesta risca sa faca investitii proaste.

Mai multe detalii asupra planurilor vor fi anuntate in lunile urmatoare. Printre proiectele aprobate deja la finalul lunii mai se afla o extindere cu 172 de km a liniilor de cale ferata intre trei provincii dintre Gantang si Wuwei, in vestul Chinei, pentru 3,77 miliarde de yuani, iar in luna iulie a fost aprobata constructia unei linii de metrou, de 22,1 miliarde de yuani, in Hangzhou, capitala unei provincii din estul tarii, Zheijiang.