Rata somajului din Statele Unite ale Americii a scazut in august dupa trei luni de crestere, dar si angajarile s-au diminuat brusc, arata datele oficiale publicate vineri de Departamentul Muncii, citate de AFP.

Rata somajului s-a redus cu 0,2% in raport cu luna iulie, revenind la 8,1% in serii de date ajustate cu variatiile sezoniere, nivel care a mai fost inregistrat in aprilie, a indicat departamentul in raportul privind ocuparea si somajul. Aceasta scadere nu era asteptata, analistii estimand o rata a somajului de 8,3%.

Declinul somajului a fost posibil pe fondul scaderii populatiei active, a precizat ministerul intr-un comunicat: "numarul persoanelor fara un loc de munca a fost putin modificat, de 12,5 milioane", inclusiv somerii de lunga durata, care reprezinta 40% din totalul acestora.

Locurile de munca nou-create au fost prea putine pentru a absorbi noii intrati pe piata muncii si, prin urmare, pentru a reduce semnificativ somajul.

Conform ministerului, economia americana a creat cu 96.000 de locuri de munca mai multe decat cele care au fost distruse pe parcursul lunii august. Potrivit presedintelui bancii centrale americane (FED), Ben Bernanke, Statele Unite au nevoie de 100.000-110.000 de noi locuri de munca pe luna pentru a mentine o rata a somajului stabila.

Potrivit cifrelor oficiale, soldul locurilor de munca create in august s-a redus cu 32% in raport cu iulie si, pe fondul noilor vesti nu foarte optimiste privind dinamica economiei SUA, ministerul si-a revizuit in scadere estimarile asupra numarului locurilor de munca nou create in ultimele doua luni.