UPDATE: 22.00: Prim-ministrul portughez, Pedro Passos Coelho, a anuntat vineri seara noi masuri de austeritate pentru 2013 in tentativa de a-si indeplini angajamentele de a reduce deficitul public. "Guvernul a decis sa creasca contributiile la asigurarile sociale din sectorul privat la 18% dar va reduce contributiile angajatorului, de asemenea, stabilite la 18%", a declarat premierul. Pana in prezent, contributiile angajatilor din sectorul privat a fost de 11%, in timp ce aceste companii se ridica la 23.75%, potrivit AFP.

In aceasta seara, primul ministru portughez, Pedro Passos Coelho, este asteptat sa anunte noi masuri de austeritate, printre care o majorare a cotei de TVA si reducerea numarului salariatilor din sectorul bugetar, relateaza The Telegraph.

Stirea vine dupa ce institutul national de statistica a anuntat ca economia Portugaliei a scazut cu 1,2 procente in trimestrul doi comparativ cu primele trei luni ale anului.

Aceste cifre au fost cauzate de o "scadere accentuata a cererii interne", pe fondul masurilor severe de austeritate impuse in schimbul ajutorului financiar international, subliniaza institutul.

Cererea interna s-a redus cu 6,1% in raport cu primul trimestru si cu 7,6% in termeni anuali.

"Aceasta evolutie priveste in general toate componentele cererii interne, cu o contributie negativa a investitiilor", care s-au redus cu 18,7% fata de acelasi trimestru din 2011, a adaugat Institutul. De asemenea, consumul privat a scazut cu 5,9% si cheltuielile publice cu 3,9%.

Passos Coelho se va adresa tarii la ora locala 19:15 (cu 30 de minute inaintea inceperii meciului de fotbal dintre echipa nationala a Portugaliei si Luxemburg) si inca nu se stie cu exactitate ce masuri vor fi anuntate.

In prezent reprezentantii troicii - BCE, FMI, UE- sunt in Portugalia pentru a evalua implementarea masurilor cuprinse in cadrul programului de finantare externa de 78 miliarde de euro.

Potrivit Reuters, mass-media din Portugalia anunta ca declaratia va cuprinde noi masuri de austeritate ce se inscriu in acest program.