Masurile anuntate joi de Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa fie "benefice" Zonei Euro chiar daca aplicarea lor prezinta riscuri, a estimat vineri agentia americana de rating Standard&Poor's (S&P) citata de AFP. Totodata, S&P a precizat ca a constatat unele probleme printre care si "o mare retinere in ceea ce priveste programele de ajutor acordate statelor in dificultate in unele tari care constituie centrul Zonei Euro precum Germania, Olanda sau Finlanda".

Anuntul presedintelui BCE, Mario Draghi, "in mare masura conform cu atentionarile noastre", nu are niciun efect asupra calificativelor atribuite tarilor din Zona Euro sau asupra perspectivele financiare ale acestora, arata agentia financiara intr-un comunicat de presa.

BCE a anuntat joi o serie de masuri pentru a contracara criza datoriilor suverane. Printre acestea se numara si un nou program de achizitionare nelimitata a obligatiunilor pentru a reduce costurile de imprumut ale statelor din regiune afectate mai puternic de probleme, precum Spania sau Italia.

"Aceste initiative pot contribui la stabilizarea datoriei publice in Zona Euro si pot incuraja guvernele statelor membre de la periferia Zonei Euro -in special Grecia, Spania, Portugalia si Irlanda- sa continue reforma bugetara si economica", arata S&P.

"Progresele facute cu ajutorul reformelor ar putea, la randul lor, sa imbunatateasca perspectiva de creditare" a acestor tari, informeaza agentia.

Standard & Poor's, care acorda BCE calificativul maxim AAA cu perspectiva stabila, a atribuit o perspectiva negativa calificativelor a 15 state din Zona Euro invocand ca abilitatea guvernelor europene de a lua masurile necesare este pusa sub semnul intrebarii.

"La nivel european, am observat o mare retinere in ceea ce priveste programele de ajutor acordate statelor in dificultate in unele tari care constituie centrul Zonei Euro precum Germania, Olanda sau Finlanda", informeaza S&P.

La nivel de tara, S&P citeaza "dificile eforturi de cooperare" intre guvernul federal si institutiile locale din Spania, precum si "incertitudine politica" provocata de alegerile generale prevazute pentru inceputul lui 2013 in Italia.