Statul rus intentioneaza sa puna in vanzare, pentru mai multe miliarde de euro, un urias zacamant din Siberia care este evaluat la 2.000 de tone de aur, informeaza cotidianul economic rus Vedomosti, citat de AFP.

Zacamantul Suhoi Log, situat in nordul regiunii Irkutk, este ultimul zacamant neexploatat de aceasta amploare din regiunea eurasiatica, subliniază ziarul.

Rusia este unul din primii producatori de aur de pe planeta.

Potrivit cotidianului Vedomosti, vice-prim ministru Igor Chouvalov a aratat intentia statului rus de a pune in vanzare o licenta de exploatare a acestui zacamant in cadrul Forumului de Cooperare economica Asia-Pacific (APEC), care a avut loc la sfarsitul acestui weekend la Vladivostok (Extremul - Orient rus).

Insa, data de punere in vanzare a zacamantului si conditiile in care acest lucru s-ar putea face nu au fost inca precizate. Vedomosti mentioneaza ca valoarea acestuia s-ar ridica la mai multe miliarde de euro si ca zacamantul ar fi 2.000 de tone, reprezentand peste 64 milioane de uncii de aur.

Jurnalul a luat in considerare pentru aceasta estimare un zacamant asemanator, din Siberia, vandut in 2008 grupului rus Metalloinvest pentru 4 miliarde de dolari.

Investitiile necesare pentru exploatarea zacamantului Suhoi Log sunt estimate la 49 de miliarde de ruble (1,2 miliarde de euro), potrivit ziarului.