Dimensiunea pietei de obligatiuni in valuta locala din Asia s-a majorat cu aproape 9 procente in prima jumatate a anului, insa Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB) avertizeaza ca o crestere a fluxurilor de capital dinspre tarile occidentale, pe fondul masurilor de relaxare monetara ce pot fi luate de bancile centrale, poate duce si la o crestere a volatilitatii si poate crea bule ale activelor, relateaza CNBC.

"Ratele de politica (monetara) apropiate de zero pe pietele mature si mentinerea indiciilor din partea Federal Reserve privind posibilitatea unor noi stimulente pot oferi conditiile care sa provoace temeri pe pietele emergente referitoare la o crestere brusca a intrarilor de capital", a mentionat ADB in ultimul sau raport cu privire la piata obligatiunilor, publicat luni.

"Aceste intrari de capital pot duce la mari fluctuatii ale ratelor de schimb, pot afecta comertul si impulsiona cresterea creditarii - conducand la bule ale preturilor activelor", precizeaza banca, adaugand si faptul ca decidentii din regiune ar trebui sa se pregateasca si pentru posibilitatea ca banii sa fie retrasi din regiune la fel de repede cum au intrat.

Daca acest lucru se va intampla, randamentele obligatiunilor vor creste, asa cum au facut-o in perioada crizei financiare din 2008/2009, a avertizat ADB. Pe parcursul crizei, de exemplu, randamentele obligatiunilor guvernamentale din Indonezia au crescut cu pana la 9 puncte procentuale, in timp ce in Coreea de Sud, Malayezia si Thailanda cresterea a fost de doua procente, arata raportul.

Acesta a adaugat si faptul ca exista deja semne de slabiciune pe piata, randamentele obligatiunilor in China, Indonezia si Vietnam majorandu-se atat in iulie cat si in august.

Avertismentul din partea ADB vine intr-o perioada in care investitorii se asteapta ca bancile centrale la nivel global sa implementeze masuri noi pentru a stimula economiile. Saptamana trecuta, cifrele privind piata locurilor de munca din SUA au fost mai slabe decat asteptarile, fapt care ar putea determina Federal Reserve sa apeleze la un program de relaxare cantitativa, la sedinta pe care banca centrala americana o va avea miercuri si joi.

Totodata, Banca Centrala Europeana a anuntat saptamana trecuta un program de achizitii de obligatiuni guvernamentale in scopul de a reduce costurile de finantare ale tarilor din zona euro aflate in dificultate, ca Spania si Italia.

Slabiciunile din economiile dezvoltate si 'ispita' unor castiguri mai mari au facut ca investitorii sa isi plaseze banii pe obligatiunile asiatice in acest an. In prima jumatate a anului au fost plasate 5.900 miliarde de dolari in titluri corporate extraordinare si suverane, in crestere cu 8,6 procente fata de primele sase luni ale anului trecut, a spus ADB.

Banca a adaugat ca guvernele locale din Asia trebuie sa sprijine cererea din partea investitorilor interni astfel incat acestea sa isi reduca dependenta de intrarile straine de capital.

"Cat timp provocarile de pe pietele de obligatiuni vor exista, acestea (guvernele) trebuie sa ia masuri pentru a imbunatati lichiditatea prin dezvoltarea unei baze mai puternice de investitori interni pentru a face mai rezistente pietele locale", a afirmat banca.