Guvernul Statelor Unite ale Americii a anuntat ca a obtinut un profit de 12 miliarde de dolari in urma operatiunii de salvare de la faliment a asiguratorului AIG, dupa ce luni acesta a vandut actiuni in valoare de 18 miliarde de dolari, informeaza BBC.

Guvernul a salvat AIG in schimbul a 182 miliarde de dolari in perioada de varf a crizei financiare si, conform comunicatului Trezoreriei, Guvernul SUA si Rezerva Federala au recuperat pana in prezent un total 194,7 miliarde de dolari.

Dupa o serie de cesiuni de active din partea AIG si vanzarii de actiuni din partea Trezoreriei, guvernul american detine in prezent in jur de 20% din companie, iar vanzarile ulterioare de actiuni vor creste si mai mult profitul Trezoreriei.

Luni, guvernul a vandut 553 milioane de actiuni la un pret de 32,5 dolari per actiune si se asteapta ca si luna viitoare sa mai fie facuta o vanzare, de 2,7 miliarde de dolari, daca cererea este puternica.

"Fiind dat efectul ofertei de azi, angajamentul cumulat de 182 miliarde de dolari al Trezoreriei si Rezervei Federale luat pentru a stabiliza AIG in timpul crizei financiare este complet recuperat", a declarat Trezoreria SUA intr-o declaratie publicata in noaptea zilei de luni.

Aceasta este ultima actiune dintr-o serie de vanzari de actiuni din partea guvernului, in scopul de a returna contribuabililor banii. Ultima vanzare, din august, a adus mai mult de 5 miliarde de dolari.

"Luarea deciziei de a stabiliza AIG in timpul crizei financiare a fost ceva ce guvernul nu ar fi trebuit sa faca niciodata, insa nu am avut nicio optiune mai buna pentru a proteja economia americana de daunele care ar fi fost cauzate de colapsul companiei", a spus secretarul Trezoreriei SUA, Tim Geithner.

"Sa stabilizezi si apoi sa restructurezi compania cu un castig pozitiv foarte substantial pentru platitorii americani de taxe reprezinta o realizare semnificativa", a declarat el.

Asiguratorul AIG, cel care a fost odata unul dintre cei mai mari din lume, a redevenit profitabil, raportand in al doilea trimestru un profit de 2,3 miliarde de dolari, cu 27% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut si mult peste asteptari.