China a anuntat miercuri mai multe masuri in scopul de a sustine exporturile, dupa ce cresterea acestora s-a diminuat in acest an pe fondul dificultilor de pe pietele sale principale, in special din Europa, relateaza AFP.

Guvernul si-a anuntat vointa de "a stabiliza" comertul exterior al celei de-a doua economii la nivel mondial prin accelerarea rambursarii taxelor platite de exportatori, precum si alte masuri, arata un comunicat postat pe site-ul de internet al guvernului.

Mass-media din China precizeaza ca reducerile de taxe ar putea fi acordate pentru exportul anumitor categorii de produse.

Exporturile chinezesti, cele mai mari din lume, au crescut doar cu 2,7% in august fata de aceeasi luna a anului trecut si cu 7,1% in primele opt luni ale anului, dupa ce in 2011 avusesera o expansiune de 20,3%.

Printre alte masuri anuntate miercuri, guvernul va stimula bancile sa creasca imprumuturile acordate unor exportatori, simplificarea procedurilor vamale si incurajarea exporturilor catre pietele emergente, cum sunt cele din Africa si Asia de Sud-Est, mentioneaza comunicatul.

In acelasi timp, Beijingul a anuntat ca sustine si importurile de echipamente de inalta tehnologie si de componente esentiale, in vederea atingerii obiectivului de 10% privind cresterea comertului exterior in 2012. In primele opt luni comertul a crescut cu doar 6,2% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut.

Masurile in favoarea comertului exterior se inscriu intr-un cadru mai larg de masuri monetare si fiscale de sustinere a activitatii economice, mentioneaza publicatia citata. Intre lunile aprilie si iunie cresterea Produsului Intern Brut al Chinei a incetinit pentru al saselea trimestru consecutiv, acesta avand o expansiune de doar 7,6% in termeni anuali.