Presedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a anuntat ca va incepe in saptamanile urmatoare consultarile pentru consolidarea uniunii economice si monetare, pentru care propune constituirea unui "buget central", cu o emisiune limitata de datorie comuna, pentru reducerea riscurilor de contagiune, informeaza AFP.

O astfel de uniune ar trebui sa dispuna si de o componenta bugetara, care ar putea include in special "instrumente pentru a gestiona socurile asimetrice si ar ajuta la prevenirea contagiunii, eventual printr-un buget central al zonei euro", a scris Van Rompuy intr-un document, rezumand principalele probleme vizate de aceste consultari.

Acest lucru ar putea "implica o emisiune limitata de datorie comuna", pentru a se partaja riscurile, fiind insotita in schimb de masuri "in directia unei guvernante comune asupra bugetelor", precizeaza textul difuzat de serviciul sau de presa.

"O uniune bugetara ar putea prevedea in egala masura o mai mare capacitate la nivel european (de exemplu, crearea unui birou de trezorerie), precum si un buget central, al carui rol si functiuni vor trebui sa fie definite", mentioneaza documentul, care pune doar intrebari pentru a fi dezbatute, fara a oferi insa si raspunsuri.

Consultarile cu statele membre ale UE si Parlamentul European ar trebui sa inceapa saptamana viitoare.

La finalul lunii iunie, acesta a fost mandatat de guvernele europene sa propuna, pana in octombrie , un calendar pentru consolidarea uniunii economice si monetare, in jurul a patru piloni: un cadru financiar, un cadru bugetar, un cadru de politica economica si intarirea controlului democratic.

In domeniul financiar, documentul evoca mai multe aspecte care trebuie sa fie clarificate, in special conditiile in care fondul permanent de salvare al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, ar putea sa recapitalizeze direct bancile sau modul in care ar trebui sa functioneze mecanismul de supraveghere financiara din zona euro euro si relatiile sale cu Autoritatea Bancara Europeana, care reglementeaza sistemul bancar din intreaga Uniune.

Asupra coordonarii economice, Van Rompuy a spus ca trebuie in special sa se defineasca "ce masuri suplimentare pot fi implementate pentru a incuraja statele sa-si restabileasca si sa mentina un nivel ridicat de competitivitate" intr-o uniune monetara.

In ceea ce priveste controlul democratic, el insista asupra necesitatii de a implica indeaproape Parlamentul European si parlamentele nationale si mentioneaza daca un cadru de politica economica nu ar avea nevoie de mai multe structuri integrate dedicate controlului democratic "specifice zonei euro".