17:17 Bursa din New York a deschis in crestere, vineri, ajungand la cel mai ridicat nivel incepand cu 2007, dupa ce banca centrala americana, Federal Reserve (FED), a anuntat joi noi masuri de stimulare a economiei, informeaza AFP.

Indicele Dow Jones Industrial a crescut in deschidere cu 0,46% in timp ce indicele Nasdaq compozit pentru tehnologie s-a majorat cu 0,81%.

Joi, indicele Dow Jones a atins la inchidere cel mai ridicat nivel de dupa 26 decembrie 2007, de 13.539,86 puncte, iar Nasdaq a ajuns la cea mai mare valoare de dupa 15 noiembrie 2000, de 3.155,83 puncte.

Indicele Standard & Poor's 500, care a ajuns de asemenea la noi recorduri, crescand la niveluri care nu au mai fost vazute dupa 31 decembrie 2007, a castigat in deschidere 7,72 puncte, ajungand la 1.467,71 puncte.

Wall Street-ul a fost incurajat de decizia FED de joi, care a anuntat cea de-a treia runda de masuri de relaxare monetara pentru sustinerea relansarii economiei americane, asa numitul program de "relaxare cantitativa".

17:06 Productia industriala din Statele Unite ale Americii a scazut brusc in august, cu 1,2%, cel mai rapid declin lunar din ultimii trei ani, dupa ce uraganul Isaac a oprit forarea de petrol si gaze naturale din Golful Mexic, informeaza BBC.

In acelasi timp, productia intreprinderilor a scazut cu 0,7%, un semnal ca retailerii americani raman in continuare prudenti in ceea ce priveste achizitia de stocuri, pe fondul climatului economic incert.

De asemenea, potrivit cifrelor oficiale, vanzarile din retail au crescut pentru a doua luna consecutiv in august. Cresterea a fost generata in mare parte de majorarea cheltuielilor cu combustibilii.

Costurile mai mari cu petrolul au inregistrat cea mai mare rata lunara de majorare a preturilor din ultimii trei ani, crescand cu 0,6% fata de iulie. Insa, excluzand majorarile de preturi ale combustibililor, cresterea lunara a fost de doar 0,1%.

In plus, inflatia anuala a crescut la 1,7% in august, de la nivelul de 1,4% in iulie, ramanad insa sub tinta de 2% stabilita de banca centrala americana, Federal Reserve.

14:52 Nicio decizie politica cu privire la Grecia nu va fi luata pana in a doua jumatate a lunii octombrie, a declarat vineri presedintele grupului ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, citat de AFP.

"Nu astept nicio decizie politica (cu privire la Grecia) inainte de a doua jumatate a lunii octobmrie", a afirmat Juncker in cadrul unei conferinte de presa, la Nicosia, dupa reuniunea Eurogrupului. El a reamintit implicit si despre summit-ul european ce se va tine pe 18-19 octombrie la Bruxelles.

La randul sau, directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a spus ca este posibil ca Greciei sa i se acorde mai mult timp pentru a-si pune in aplicare reformele economice.

De asemenea, in cursul zilei, mai multi ministri au lasat sa se inteleaga ca Atena poate beneficia de mai mult timp pentru a-si realiza reformele, insa nu si "de mai multi bani".

Referitor la Spania, Jean Claude Juncker, a afirmat ca tara ar trebui sa anunte un nou pachet de reforme pana la sfarsitul lui septembrie pentru a-si atinge obiectivele bugetare. Un program structural de reforme va fi anuntat pana la finalul lunii, a precizat el.

Aceste reforme vor fi bazate pe recomandarile Uniunii si vor avea un calendar precis, a adaugat comisarul european pentru Afaceri economice, Olli Rehn.

In aceasta dimineata, inaintea reuniunii, ministrul spaniol al Finantelor, Luis de Guindos a spus ca un eventual plan global de salvare pentru tara sa nu va necesita conditii suplimentare. El a insistat asupra faptului ca programul actual de reforme si de reducere a deficitului este "pe calea cea buna".

14:56 Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI) au dezmintit faptul ca Spania s-ar afla in discutii cu cele doua institutii cu privire la un ajutor financiar mai mare, stire aparuta initial intr-un ziar olandez, relateaza CNBC.

Conform cotidianului, Spania ar fi in discutii cu BCE si FMI privind un ajutor de 300 miliarde de euro, insa nu a mentionat nicio sursa pentru aceasta informatie.

"In ceea ce priveste faptul ca Mario Draghi si eu suntem in negocieri profunde asupra Spaniei, pot sa va asigur ca nu suntem", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, la o conferinta de presa, la reuniunea ministrilor de finante din zona euro, ce s-a desfasurat in Cipru.

Ministri de finante din zona euro sunt de asteptat sa puna si mai multa presiune asupra Spaniei, pentru ca aceasta sa apeleze la un ajutor de salvare, astfel incat sa contracareze migratia capitalurilor si sa recastige increderea pietelor.

Pana in prezent Spania a amanat sa ceara ajutorul, fiind ajutata si de o scadere a randamentelor obligatiunilor guvernamentale, dupa ce BCE si-a anuntat noul program de achizitii de titluri de stat.

14:22 Viitorul fond de salvare a zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES), va intra in vigoare de la finalul lunii octombrie, o data ce primele doua transe ale capitalului sau vor fi platite, a declarat vineri presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, citat de AFP.

"Plata celor doua transe va fi facuta in octombrie, astfel incat MES va fi pe deplin operational la sfarsitul lui octombrie", a declarat Juncker in cursul unei conferinte de presa desfasurate la Nicosia, in urma unei reuniuni a Eurogrupului.

13:47Datoria publica a Spaniei a ajuns la finalul lunii iunie la un nou record istoric, de 75,9% din Produsul Intern Brut (PIB), crescand atat la nivelul administratiei centrale cat si in randul celor 17 regiuni autonome.

13:26 Numarul persoanelor angajate a crescut cu 0,1% in Uniunea Europeana in al doilea trimestru din 2012 fata de primele trei luni ale anului, arata un comunicat publicat vineri de Eurostat. In acelasi timp, numarul salariatilor din zona euro a ramas stabil.

Datele sunt ajustate cu variatiile sezoniere.

In primul trimestru al anului ocuparea scazuse cu 0,3% in zona euro si cu 0,1% in cele 27 de state ale Uniunii Europene.

Pe sectoare, cele mai mari cresteri ale ocuparii a fost inregistrata in activitatile imobiliare, cu 1,4% in UE si cu 0,7% in zona euro, in timp ce pierderile cele mai mari de locuri de munca au fost observate in activitatile financiare si de asigurari (scadere de 0,7% in UE si de 0,8% in zona euro).

Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, ocuparea a avut un declin de 0,2% in UE si de 0,6% in zona euro.

Eurostat estimeaza ca, in al doilea trimestru al anului 2012, 223,5 milioane de persoane au fost angajate la nivel UE, dintre care 146,4 milioane in zona euro.

In trimestrul doi al anului, in randul tarilor membre, cele mai mari cresteri in raport cu trimestrul anterior au fost inregistrate in Lithuania (+1,1%), Estonia si Letonia (ambele +0,9% ) si Marea Britanie (+0,7%), in cazul acesteia din urma ocuparea crescand pe fondul Jocurilor Olimpice.

De asemenea, cele mai importante scaderi au fost inregistrate in Bulgaria (-1,3%) si Cipru (-0,5%).

13:09 Rata anuala a inflatiei din tarile membre ale Uniunii Europene, masurata prin indicele armonizat al preturilor de consum, a fost de 2,7% in luna august 2012, in crestere de la nivelul de 2,5% inregistrat in iulie, arata un comunicatpublicat vineri de oficiul european de statistica al UE, Eurostat. Rata anuala a inflatiei s-a majorat si in zona euro.

In aceeasi luna a anului trecut, rata anuala a inflatiei a fost de 3%. De asemenea, inflatia lunara a fost de 0,4% in august 2012.

Pentru zona euro inflatia anuala a fost de 2,6% in august 2012, peste nivelul de 2,4% din iulie. Inflatia lunara a fost la nivelul uniunii economice si monetare de 0,4% in august 2012. In aceeasi luna a anului trecut rata a fost de 2,5%.

In randul statelor membre, in august 2012, cele mai scazute rate anuale au fost observate in Suedia (0,9%), Grecia (1,2%)si Letonia (1,9%), in timp ce ratele cele mai inalte au fost inregistrate in Ungaria (6%), Cipru (4,5%) si Estonia (4,2%).

Comparativ cu luna iulie 2012 inflatia anuala s-a majorat in 12 state, a ramas stabila in doua si a scazut in patru tari, mentioneaza comunicatul.

In zona euro, principalele componente care au contribuit la crestere ratei anuale a inflatiei au fost transporturile (4,8%), bauturile alcoolice si tutunul (4,5%) si locuintele (4,1%). Cele mai reduse rate anuale au fost observate in comunicatii (-3,1%), agrement si cultura (0,8%) si educatie (1%).

Potrivit comunicatului, rata anuala a inflatiei, masurata prin indicele armonizat al preturilor de consum, a fost de 4%, preturile majorandu-se cu 0,5% in raport cu iulie.

12:45 Bursele europene au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni la inceputul sedintelor de tranzactionare de vineri, pe fondul anuntului facut de banca centrala a Statelor Unite, Federal Reserve, care a spus ca va lansa un nou program de stimulare monetara pentru a stimula crestere economica in cea mai mare economie a lumii, informeaza Reuters.

Dupa inchiderea burselor din Europa de joi, FED a comunicat va injecta in jur de 40 de miliarde de euro pe luna in economia americana pana cand va observa ca o revenire a pietei muncii. De asemenea, banca a diminuat si asteptarile privind o posibila crestere a ratelor de dobanda.

Actiunile companiilor din sectoarele resurselor de baza, care depind de activitatea economica la nivel global si beneficiaza de cresterea preturilor metalelor atunci cand inflatia creste, au ajuns la castiguri de 2,5%.

La ora 07:03 GMT, indicele pan-european al principalelor actiuni europene, FTSEurofirst 300, s-a majorat cu 1,2 procente, la 1.119,57 puncte, nivel care nu a mai fost atins incepand cu iulie 2011.

De asemenea, la ora 07:01 GMT, indicele FTSE 100 al bursei din Londra a crescut cu 1,2% (sau 69,93 puncte), la 5.889,85 puncte.

Potrivit AFP, bursa de la Paris a castigat in deschidere 1,81%, indicele CAC 40 ajungand la ora 07:01 GMT la 3.565,42 puncte. Indicele DAX al bursei de la Frankfurt a deschis vineri cu o crestere de 1,19%, la 7.397,98 puncte.

Pe de alta parte, in Asia, bursa din Tokyo a inchis sedinta de vineri cu o crestere de 1,14%, incurajata de masurile anuntate de banca centrala americana. Indicele Nikkei a inchis cu un castig de 102,77 puncte, la 9.097,92. In plus, si bursele din Hong Kong, Seul si Sydney au inchis pe plus, crescand cu 2,51%, 2,58% si, respectiv, 1,07%.