Datoria publica a Spaniei a ajuns la finalul lunii iunie la un nou record istoric, de 75,9% din Produsul Intern Brut (PIB), crescand atat la nivelul administratiei centrale cat si in randul celor 17 regiuni autonome, informeaza AFP.

Datoria spaniola, care s-a majorat cu 9,2% in raport cu aceeasi luna a anului trecut, depaseste cu mult limita fixata prin Pactul de Stabilitate al UE, de 60% din PIB, insa ramane inferioara mediei din zona euro (88,2% in primul trimestru).

Guvernul se asteapta ca aceasta sa creasca in continuare si sa ajunga la finalul anului la 79,8% din PIB, previziune care insa nu tine cont de imprumutul european acordat sistemului bancar spaniol, care poate ajunge pana la maxim 100 miliarde de euro si care, daca ar fi accesat in totalitate, ar creste datoria tarii cu aproximativ 10 puncte procentuale din PIB.

Spania, a patra cea mai mare economie a zonei euro, este sub presiunea pietelor si partenerilor europeni pentru a solicita un ajutor financiar mai mare, insa a afirmat in dese randuri ca nu are inca nevoie de o astfel de actiune.

Tara a profitat in ultimele zile de o relaxare a pietelor, motivata partial de speculatiile privind o posibila cerere de ajutor, insa ratele dobanzii raman ridicate si pot creste in continuare daca investitorii isi vor pierde rabdarea.

Conform cifrelor furnizate de Banca Spaniei, in primul semestru al anului situatia s-a agravat pentru administratia centrala si pentru sectorul securitatii sociale, care acumuleaza o datorie totala de 58,3% din PIB, cu 8 puncte procentuale peste nivelul inregistrat in urma cu un an.

Totodata, cele 17 regiuni autonome, care sunt surse de incertitudine pentru piete din cauza fragilitatii lor financiara, totalizeaza o datorie de 14,2% din PIB, cu 1,4% peste valoarea de la finalul trimestrului doi din 2011.

Cea mai indatorata ramane Catalonia, cu o datorie de 22% din PIB-ul regiunii (in jur de 44 miliarde de euro), urmata de Valencia, a carei datorie reprezinta 20% din PIB-ul sau (sau 21,4 miliarde). Cele doua regiuni au solicitat deja, saptamanile trecute, un ajutor financiar din partea statului, prima cerand 5 miliarde de euro, iar cea de-a doua 4,5 miliarde, acestea fiind in asteptarea punerii in functiune a fondului de lichiditate promis de guvernul central.

Totodata, o alta regiune este Andaluzia, a carei datorie era la finalul lunii iunie de 10,7% din PIB-ul sau (15,4 miliarde).

Restul datoriei publice spaniole provine de la municipalitati, in jur de 3,4% din PIB.

Guvernul estimeaza ca datoria publica va creste si in anul 2013, ajungand la 82,3% din PIB, pentru ca apoi sa scada in 2014, la 81,5%, si in 2015, la 80,8%, cifre care de asemenea nu tin cont de accesarea ajutorului european destinat bancilor.