Mai multe banci americane, printre care JPMorgan si Bank of America, sunt vizate de o ancheta a autoritatilor Statelor Unite legata de circuite de spalare de bani care ar fi putut finanta traficul de droguri sau activitati teroriste, scrie ziarul New York Times, preluat de AFP.

"Autoritatile federale si locale ancheteaza cateva dintre cele mai mari banci americane care ar fi esuat in activitatea de supraveghere a transferurilor de bani lichizi (...), un esec care ar putea sa fi permis traficantilor de droguri si teroristilor sa spele bani", afirma cotidianul american, care citeaza surse anonime.

Potrivit sursei citate, ar fi vorba de "actiuni anti-spalare de bani dintre cele mai avansate" in ultimii zeci de ani in Statele Unite.

Autoritatile nu au definitivat inca ancheta dar sunt "foarte aproape" de a porni actiuni impotriva JPMorgan si examineaza indeaproape activitatile din trecut ale altor giganti ai sectorului, precum Bank of America.

JPMorgan si Bank of America au refuzat sa faca vreun comentariu.

JPMorgan a intrat deja in colimatorul autoritatilor americane de reglementare in 2011 pentru o posibila incalcare a regimului de sanctiuni economice impuse de Statele Unite pentru Cuba si Iran.

Recent, autoritatile americane au pus la index mai multe mari banci comerciale europene ale caror filiale din SUA ar fi efectuat operatiuni ilegale cu tari afectate de sanctiuni.

Acuzata ca a facut tranzactii ilegale cu Iranul, banca britanica Standard Chartered a fost constransa sa plateasca o amenda de 340 milioane de dolari pentru a nu-i fi retras dreptul de practica pe Wall Street.

Royal Bank of Scotland (RBS) este si ea vizata de o ancheta a bancii centrale a SUE, Federal Reserve, si a ministerului justitiei, pentru posibile violari ale regimului de sanctiuni americane impotriva Iranului, scria New York Times, la finele lui august.