Societatile comerciale japoneze, precum gigantul Canon, si-au suspendat activitatea in mai multe fabrici detinute in China dupa manifestatiile anti-japoneze provocate de decizia luata de Tokyo privind nationalizarea unui grup de insule revendicat de cele doua tari, informeaza AFP.

Grupul Canon a decis sa intrerupa activitatea luni si marti in trei din cele patru fabrici principale din China, ca o masura de securitate pentru personalul sau, a declarat un purtator de cuvant al societatii, citat de agentia Dow Jones. Canon a anuntat ca va publica un comunicat in cursul zilei de luni cu privire la situatia fabricilor sale din China.

De asemenea, si Panasonic a suspendat temporar activitatea fabricii din Qingdao (din nord-estul Chinei), dupa un izbucnirea unui incendiu. Cauza acestuia nu a fost prezentata insa.

Potrivit unor informatii de presa neconfirmate insa, alte doua unitati ale Panasonic din China au fost de asemenea oprite temporar, dar compania a declarat pentru AFP ca aceasta informatie este "inexacta".

Saptamana trecuta guvernul nipon a luat decizia de a nationaliza un mic arhipeleag din Marea Chinei Orientale, numit Senkaku de catre Japonia si Diaoyu de China, a provocat mania Beijingului si mai multe manifestatii anti-japoneze in mai multe orase chineze.

China este primul partener comercial al Japoniei, in timp ce Japonia esta clasata dupa Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii in ceea ce priveste volumul schimburilor comerciale ale Chinei.

Presa de stat chineza a vehiculat luni ca exista amenintarea unor sanctiuni comerciale impotriva Japoniei.

"Economia Japoniei nu este imunizata impotriva masurilor economice chineze", a precizat luni Cotidianul Poporului al Partidului Comunist.

"Japonia este pregatita sa piarda din nou 10 sau chiar 20 de ani?" scrie publicatia, referindu-se la criza tripla (criza bancara, bursiera si imobiliara) prin care a trecut Japonia in anii '90, care a dus la un "deceniu pierdut" pentru economia tarii.