Romania a spus "da", in vreme ce Suedia, Polonia, Germania si Olanda clatina din cap a "nu". Un argument pentru aderarea la Uniune este faptul ca avem intr-adevar un sistem bancar in care bancile straine detin 84% si ca mai devreme sau mai tarziu ne vom integra in EuroZona. Un argument contra este acela ca cele zece state din afara zonei Euro vor fi private de dreptul de vot în viitorul consiliu de supraveghere al BCE. Ce schimbari aduce pentru sistemul bancar o eventuala aderare la viitoarea Uniune Bancara Europeana? Sa luam cazul unei banci romanesti cu capital strain: BCR. "BCE va fi organismul de supraveghere consolidat al grupului Erste Bank pe ansamblu si va lua in considerare si situatia BCR atunci cand se are in vedere supravegherea grupului Erste Bank la nivel consolidat", au explicat oficialii Comisiei Europene pentru Hotnews.ro.

  • BCE va fi organismul de supraveghere consolidat al grupului Erste Bank (pe ansamblu) si va lua, deci, in considerare si situatia BCR atunci cand se are in vedere supravegherea grupului Erste Bank la nivel consolidat, in timp ce situatia individuala a BCR va face obiectul supravegherii de catre organisamul romanesc de resort, se arata in raspunsul oficialilor europeni trimis HotNews.ro
  • Crearea Mecanismului Unic de Supraveghere nu va schimba situatia mecanismelor de supraveghere existente in statele membre neparticipante. BCE va indeplini sarcinile supraveghetorului local pentru bancile din zona Euro si a supraveghetorului-gazda pentru bancile din afara zonei Euro, dar care sunt active in interiorul ei. Insa, supraveghetorii nationali din statele membre din afara zonei Euro isi vor mentine puterile si prerogativele. Procedurile de coordonare existente intre structurile locale si gazda, precum si intre colegiile de supraveghetori se vor aplica la relatiile dintre BCE si organismele de supraveghere din statele membre din afara zonei Euro"", mai transmit HotNews.ro oficialii CE

BCE se "spala"oarecum pe maini, raspunzand - totla solicitarea HotNews- ca nu e vorba de o propunere venita din partea lor, ci de una a Comisiei Europene. "Propunerile au venit din partea CE. Ele au fost discutate cu ministrii de Finante si cu Parlamentul European. E prea devreme sa va spunem acum daca BCR va fi supravegheata de BCE sau de BNR. Intrebati-i mai bine pe cei de la Comisia Europeana", se arata in raspunsul Bancii Europene, remis HotNews.ro. Ceea ce am si facut.

Vezi aici o analiza aDeutsche Bank pe acelasi subiect

  • Ce spun bancherii locali?

"Mi-e teama ca trecerea la Uniunea Bancara va insemna un plus de birocratie. Vor aparea probabil costuri suplimentare de raportare samd pe care le vom gestiona cu dificultate. Nu excludem ca acestea sa influenteze politicile de pret pe piata locala. Nu spun ca se va intampla sigur, spun doar ca de regula asa se petrec lucrurile", explica pentru HotNews CEO-ul unei alte institutii romanesti cu capital din sudul Europei.

Ëxemplul cu 85% capital strain nu tine. Sunt state care stau aproximativ la fel cu Romania din acest punct de vedere si nu vor sa adere. Suedia nu e departe de noi, potrivit Raportului de stabilitate financiara al bancii lor centrale, iar despre polonezi ce sa mai zic? Cred ca ne-am grabit inainte de a vedea daca se poate negocia vreun avantaj pentru Romania. Nu ar fi prima data, insa", spune un alt CEO.

Alti bancheri sunt nedumeriti de cum anume se va aplica acest proiect. "Am inteles ca deja unele state s-au opus, in vreme ce altele au solicitat un ragaz de timp ca sa isi exprime parerea. Totul provine de la o lipsa de incredere in ceea ce se petrece in zona financiara", spune si seful unei importante banci comerciale. Tuturor le e teama ca toti acesti bani care se pompeaza in banci, ar putea ajunge in anumite gauri negre de unde nu ar mai putea fi recuperati, spun ei, fara sa nominalizeze in mod expres Grecia. Si atunci se cauta un mecanism mai transparent de control al banilor, mai adauga presedintele bancii. Dar - mai precizeaza el- la nivel european- exista mai multe standarde greu de unit intr-un criteriu unic si obiectiv. Ai standardele Basel III, ai cele ale Autoritatii Europene- EBA, mai ai si altele pe care trebuie sa le armonizezi....asteptam sa vedem ce urmeaza. Din cate stim, cei de la Supraveghere din BNR (Nicolae Conteza- n.red) sunt in permanent contact cu BCE si ne comunica atunci cand apar noutati", mai spune CEO-ul de banca locala.

  • Riscuri: Daca un stat va inceta sa indeplineasca cerintele din mecanismul de stransa cooperare, BCE poate decide sa intrerupa colaborarea

Pentru statele care nu fac parte din zona euro si nu adera voluntar la sistemul unic de supraveghere, relatiile si procedurile existente de coordonare vor fi mentinute in forma actuala in privinta bancilor care activeaza atat in zona euro, cat si in afara ei.

"Pentru bancile transfrontaliere care functioneaza atat in interiorul, cat si in afara statelor membre participante la mecanismul de supraveghere unic, procedurile existente de coordonare intre autoritatile de supraveghere din tara de origine si din tara gazda vor fi mentinute in forma actuala. In conditiile in care BCE preia atributii de supraveghere, ea va indeplini functia de autoritate de origine si de autoritate-gazda pentru toate statele membre participante", se spune in comunicat.

BCE va deveni autoritatea de supraveghere responsabila pentru bancile din zona euro care au subsidiare in statele non-euro.

Astfel, statele din afara zonei euro "isi vor pastra toate puterile si prerogativele existente", se arata in comunicat.

"Totusi, in masura in care BCE a preluat sarcini de supraveghere, institutia isi va asuma rolurile de supraveghetor din tara de origine pentru bancile din zona euro si de supraveghetor din tara gazda pentru alte banci active in zona euro", noteaza CE.

Deciziile care necesita coordonare intre BCE si autoritatile nationale de supraveghere din statele non-euro vor reveni unor colegii de supraveghetori, la care vor participa reprezentanti ai tuturor autoritatilor de supraveghere din statele unde un grup financiar detine subsidiare.

Rolul Autoritatii Bancare Europene (ABE), cu sediul la Londra, va fi asemanator cu cel actual, institutia urmand sa dezvolte cadrul de reglementare unic aplicabil industriei serviciilor financiare la nivelul tuturor celor 27 de state membre si sa ia masuri pentru a garanta ca practicile in materie de supraveghere bancara sunt coerente in UE, se spune in comunicatul Comisiei Europene.

In cadrul BCE, activitatile de supraveghere vor fi delimitate de cele de stabilire a politicii monetare, iar banca isi pastreaza mandatul referitor la negocierea pachetelor de finantare externa pentru statele din zona euro aflate in dificultate.

Potrivit proiectului, in raspunderea BCE vor intra sarcini ca autorizarea institutiilor de credit (licente bancare), asigurarea respectarii cerintelor referitoare la capital, gradul de indatorare si lichiditate si supravegherea conglomeratelor financiare. BCE va putea lua masuri de interventie rapida in cazul in care bancile incalca sau risca sa incalce cerintele obligatorii de capital, solicitand bancilor sa ia masuri de corectie.

  • BCE va colabora cu Autoritatea Bancara Europeana in cadrul sistemului european de supraveghere financiara

Potrivit recomandarilor CE, sistemul unic de supraveghere ar trebui sa fie aprobat de Consiliul European si Parlamentul European pana la sfarsitul anului.

In viziunea Executivului UE, prima etapa a implementarii sistemului ar avea loc la 1 ianuarie 2013, cand BCE isi va putea asuma raspunderea pentru supravegherea oricarei institutii de credit din zona euro, fiind vizate in principal bancile care au solicitat fonduri publice. De la jumatatea anului viitor, toate bancile de importanta sistemica majora din zona euro vor face obiectul supravegherii de catre BCE, iar de la 1 ianuarie 2014, toate cele 6.000 de banci din zona euro vor intra sub incidenta institutiei de la Frankfurt. Bugetul BCE nu face parte din bugetul UE, iar finantarea suplimentara necesara pentru departamentul de supraveghere bancara va fi asigurata prin perceperea de comisioane de la institutiile de credit care fac obiectul supravegherii, iar marimea sumelor va fi stabilita in functie de marimea fiecarei banci, dar si de riscul pe care il prezinta. Majoritatea activitatilor de implmentare a deciziilor BCE va reveni autoritatilor nationale relevante.