Rata inflatiei s-a dublat in ultimele luni de la 2% la 3.9%. In acelasi timp BNR a marit estimarile pentru deficitul de cerere si a prelungit perioada pana la care PIB va ajunge la PIB potential de la 2015 la 2016. In aceste conditii estimam ca inflatia va scadea dupa un maxim in Septembrie. Productia industriala si-a mentinut rata de crestere in teritoriul pozitiv dupa un inceput de an dificil. Totusi, avand in vedere evolutia productiei industriale din UE, este posibil sa vedem rate de crestere negative pentru acest sector in lunile Septembrie, Octombrie si Noiembrie, scrie economistul roman Florin Citu pe blogul lui.

  • Inflatia creste temporar intr-o economie cu deficit de cerere

In luna August inflatia anuala a ajuns la 3.88% dupa ce preturile au crescut cu 0.51% fata de luna anterioara. Dupa ce a atins un minim de 1.8% in Aprillie inflatia a inceput din nou sa creasca. Totusi, in viziunea noastra inflatia nu o sa fie o problema in urmatoarele 18 luni datorita mentinerii unui deficit de cerere in economie cel putin in urmatorii 3 ani.

O analiza a ratei de crestere lunara a preturilor arata ca media anula a scazut de la 0.5% lunar in 2008 la 0.3% in 2012. Exceptie face anul 2010 cand media lunara este influentata de cresterea TVA de la 19% la 24% in Iulie a acelui an. Fara acea crestere media lunara a lui 2010 ar fi fost de 0.4%. Scaderea ratei medii a inflatiei era normala pentru aceasta perioada datorita existentei unui deficit de cerere in economie. Este cu atat mai evident ca aceasta scadere vine pe seama unei economii care nu performeaza cu cat vedem ca in aceasta perioada moneda nationala s-a depreciat cu aproape 40% iar pretul carburantilor a crescut cu 50%. In conditii de crestere economica acestea s-ar fi vazut in dinamica preturilor pe termen lung. In plus chiar si cresterea TVA nu a avut efecte pe termen lung. Teoretic ar fi trebuit sa influenteze asteptarile inflationiste din economie dar aceasta crestere de preturi nu a putut fi transferata in economie datorita deficitului de cerere.

Astfel a trebuit sa fie “inghitita” prin marje mai mici sau falimente de corporatii. Presiunile inflationiste dinspre oferta nu reprezinta o problema in urmatorii ani. Dupa ce a redus estimarea pentru deficitul de cerere in iarna 2012 fata de toamna 2011 BNR a crescut estimarea atat in primavara 2012 cat si in vara 2012. In prima estimare deficitul era de 4% si se inchidea in 2015 (atunci resursele ar fi fost folosite in totalitate). Dar au au urmat doua ajustari care au dus deficitul de cerere din nou la 6% si cu estimarea ca se va ajunge la potential dupa 2016.

  • Altfel spus, banca centrala arata ca exista loc de crestere economica, chiar rapida, fara a exista riscul presiunilor infaltioniste.

In viziunea noastra estimarea BNR este optimista. Estimarile noastre arata un PIB potential mult mai mic si astfel un deficit de cerere mai mic. Totusi chiar si in viziunea noastra deficitul de cerere nu va fi eliminat mai devreme de 2014.

Pe termen scurt infaltia a crescut. Atat in 2011 cat si in 2012—pana in August— rata lunara medie a fost de 0.3%. Cresterea din Aprilie are aceleasi surse ca si scaderea puternica a inflatiei din prima parte a anului: efectul de baza. In prima parte a anului rata lunara a fost mai mica decat in anul precedent si astfel rata anuala a scazut. Dar din Mai 2011 rata lunara a fost negativa—preturile scadeau de la o luna la alta– si astfel o inflatie oricat de mica dar pozitiva in aceste luni ale lui 2012 duce la o crestere a preturilor anual.

Desi acesta este un efect temporar si banca centrala nu ar trebui sa ajusteze politca monetara pentru a reduce inflatia exista riscul, cel putin teoretic, ca aceasta crestere a preturilor sa influeneteze asteptarile inflationiste si astfel sa permanentizeze acest puseu inflationist temporar. In aceste conditii banca centrala ar trebui sa intervina. In viziunea noastra, asa cum am aratat mai devreme, exista o probabilitate foarte mica ca acest lucru sa se intample datorita deficitul de cerere prelungit– atat in estimarile noastre cat si in cele ale BNR.

Astfel noi estimam ca inflatia va scadea in urmatoarele 18 luni. Urmatorul grafic prezinta estiamarile noastre pentru rata anual a inflatiei. Pentru aceste estimari am folosit un model econometric*fara influente de teorie economica—am lasat doar datele sa vorbeasca.

Modelul estimeaza ca inflatia va creste in urmatoarele doua luni pana la 4.1% dupa care o sa inceapa sa scada. La sfarsitul lui 2013 estimam o inflatie de 3%. Avand in vedere evolutia inflatie iestimam ca politica monetara va ramane restrictiva doar pentru a proteja RON.

Citeste intreaga analiza pe blogul lui Florin Citu