Toate tarile din Zona euro ar trebui sa aiba inca un an in plus pentru a-si reduce deficitul la 3% din PIB, asa cum prevede Pactul de stabilitate si de Crestere, estimeaza intr-o nota publicata luni Centrul european de cercetari Bruegel, cu sediul la Bruxelles.

Autorii acestei note, Benedicta Marzinotto si Andre Sapir, amintesc ca normele fiscale europene, inclusiv Pactul de stabilitate adoptat la inceputul anului, "nu sunt atat de rigide cum s-a crezut".

Statele au dreptul de a se abate de la regulile stabilite, in special in ceea ce priveste deficitul public de 3%, in cazul in care "sunt in recesiune sau daca Zona euro in ansamblul sau trece printr-o perioada dificila", spun acestia, reamintind faptul ca Pactul de stabilitate a intrat in vigoare intr-un moment cand majoritatea tarilor din Zona euro erau deja in procedura de deficit excesiv.

Autorii cred ca "singura modalitate pentru UE sa aplice aceasta clauza a circumstantelor exceptionale este aceea de a oferi un an in plus tuturor tarilor din Zona euro, avand in vedere ca intreaga Zona trece printr-o perioada dificila".

Acesta recomandare trebuie sa vina de la Comisia Europeana si cat mai rapid, inainte ca guvernele acestor tari sa trimita in Parlamentele lor proiectul de buget pe 2013, mai arata nota citata.

In prezent, 21 din cele 27 de tari din Uniunea Europeana sunt in procedura de deficit excesiv, care le obliga sa revina la un deficit de 3% sau mai putin intr-o anumita perioada, sub amenintarea unor sanctiuni.

In cadrul Zonei euro, 13 din cele 17 tari se afla in procedura de deficit excesiv. Singurele care scapa sunt Estonia, Finlanda, Luxemburg si Germania.