Expunerea bancilor- mama pe filialele lor din Romania s-a redus cu 7 la suta in perioada decembrie 2010 - iunie 2012, la 19 miliarde euro, se arata in Raportul asupra Stabilitatii al Bancii Nationale. In structura, se mai arata in document, evolutiile sunt, in mare parte conform asteptarilor. Inrautatirea perceptiei fata de risc la nivelul UE a condus la majorarea expunerilor externe pe termen scurt (cu 2 la suta, in acelasi interval) si la diminuarea celor pe termen mediu si lung (cu 10 la suta), iar expunerile grupurilor bancare dupa criteriul nationalitatii acestora s-au modificat in functie de conditiile din tarile de origine (de exemplu, bancile austriece si-au majorat expunerea pe filialele romanesti cu 1 la suta, in timp ce bancile grecesti si-au diminuat-o cu 18 la suta in intervalul decembrie 2010- iunie 2012).

  • Aceste evolutii mixte au condus la o evolutie ordonata a conditiilor de creditare in Romania (finantarea acordata de bancile autohtone companiilor si populatiei s-a majorat cu 5,9%  valoare ajustata pentru efectul de curs de schimb, in perioada decembrie 2010- iunie 2012).
  • Decizia de reducere a gradului de indatorare luata de unele banci a fost compensata de decizia altora de a-si majora expunerile (de exemplu, in cazul creditarii companiilor, finantarea acordata de bancile romanesti cu capital grecesc a scazut cu 11,8 %, in timp ce creditele acordate firmelor de bancile austriece, franceze sau italiene au crescut cu 12,6 %, 5,8 la suta si respectiv 19,4 % in perioada decembrie 2010 - iunie 2012, date ajustate pentru efectul de curs de schimb).
  • In ipoteza unui soc important de retragere a finantarii externe, rezultatele exercitiului de testare la stres indica o rezistenta buna a sectorului bancar romanesc, dar provocari raman (in special in ceea ce priveste transformarea resurselor din lei in euro, vanzarea unor active si impactul asupra finantarii sectorului real).
  • Similar observatiilor din Raportul anterior, bancile cu capital grecesc sunt relativ bine pregatite pentru a face fata unui posibil soc sever de lichiditate de natura  finantarii, caracterizandu-se prin indicatori de prudentialitate adecvati riscurilor existente.
  •  Majoritatea bancilor cu capital  grecesc au nivelul de solvabilitate peste media din sistem (la nivelul agregat al grupului, rata de solvabilitate era de 16,6% fata de 14,7 % media sistemului bancar in iunie 2012). Indicatorul de lichiditate inregistreaza valori peste nivelul reglementat, similar nivelului mediu aferent sistemului (1,4 in luna iunie 2012).
  • Ponderea imprumuturilor cu scadenta sub un an in totalul liniilor de credit acordate de bancile-mama se plaseaza sub media sistemului (28% fata de 33 % in iunie 2012). Calitatea portofoliului bancilor cu capital grecesc se  situeaza in apropierea mediei (rata creditelor neperformante este de 17,7 % fata de 16,8% in iunie 2012), iar gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante este supraunitar si superior mediei sistemului (106,9 % comparativ cu 97,9 % in iunie 2012). Conditiile specifice cu care se confrunta bancile mama din tara de origine reclama atentie in evaluarea riscurilor. 

Reducerea expunerii pe Romania nu inseamna doar ca bancile au iesit din tara cu banii ci si ca datoria Romaniei pe termen scurt s-a redus. "Ar trebui sa avem o discutie si o explicatie ca acest lucru sa nu fie inteles negativ: au plecat bancile cu banii. Nu, s-a redus expunerea fata de Romania, deci s-a redus si datoria pe termen scurt", a precizat Guvernatorul Isarescu legat de acest subiect.

Guvernatorul bancii centrale a explicat ca "o buna parte" din datoria pe termen scurt o au sucursalele din Romania fata de bancile mama, care au imprumutat publicul roman, de multe ori populatia, deci se poate spune ca este datoria romanilor.

"Aici este o legatura. De ce am ajuns aici? Binenteles ca sunt multe discutii - daca trebuia populatia sa se imprumute, daca aceasta nu a fost, potrivit teoriei conspiratiei internationale, o mare manevra prin care trebuie cetateanul roman a fost adus in starea de indatorat, banuiesc ca este si o reactie la blocajul total al importurilor din anii '80", a continuat Isarescu.

Dupa incheierea acordului de finantare internationala cu Romania, FMI si Comisia Europeana au obtinut acordul scris al primelor noua banci straine in functie de activele detinute in Romania ca isi vor mentine expunerile la nivelul inregistrat in martie 2009.

Grupurile financiare cu expunere pe regiunea Europei Centrale si de Est au solicitat de mai multe ori o mai mare libertate in a transfera capitalurile intre statele din regiune si colaborare intre autoritatile de reglementare din aceste tari pentru o supraveghere consolidata.

Reamintim ca grupurile mama ale principalelor noua banci cu capital strain au semnat, in august 2009, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca la nivelul din martie si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.

Cele noua banci s-au mai intalnit apoi la Atena pentru a aproba continuarea initiativei de la Viena.

Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care detin 70% din piata din Romania.

.