Capacitatea redusa de onorare a serviciului datoriei la banci si disciplina relativ laxa de plata a datoriilor fata de partenerii din economie raman principalele vulnerabilitati generate de companii asupra stabilitatii financiare, arata Raportul asupra Stabilitatii al Bancii Nationale, publicat marti de banca centrala.

Totusi, documentul precizeaza ca bancile detin niveluri adecvate de capital, provizioane si garantii pentru a acoperi riscurile provenite din creditarea companiilor, dar contextul international dificil, precum si nevoia pastrarii unui nivel corespunzator de protectie impotriva riscurilor evidentiate impun mentinerea unor resurse-tampon la niveluri corespunzatoare.

Sanatatea financiara a companiilor s-a imbunatatit de la data Raportului anterior, precizeaza BNR, iar acordurile de finantare cu UE, FMI si BM au creat premisele intaririi disciplinei de plata in economie, astfel incat perspectivele sunt de diminuare a vulnerabilitatilor generate de companii asupra stabilitatii financiare.

Principalele provocari provenind din dinamica situatiilor financiare ale companiilor au avut evolutii mixte:

A. In general, sanatatea financiara a firmelor s-a imbunatatit in anul 2011, dar evolutiile au fost eterogene, cu vulnerabilitati importante in structura:

  • In primul rand, dupa dimensiunea firmelor, se arata ca intreprinderile mici si mijlocii au consemnat un risc de credit in crestere (rata creditelor neperformante la IMM a fost de 23,2 la suta in iulie 2012, fata de 15,1 la suta in decembrie 2010, in timp ce in cazul corporatiilor rata creditelor neperformante a fost de 4,3 la suta in iulie 2012)
  • In al doilea rand, in functie de sectorul de activitate, firmele din comert, constructii si imobiliare au un profil financiar mai riscant si au dificultati in ceea ce priveste onorarea angajamentelor catre banci (aceste firme detinand 48,7 la suta din portofoliul de credite acordate de banci companiilor in iulie 2012). Rata creditelor neperformante in cazul firmelor din constructii si imobiliare este de 21,5 la suta, iar cea aferenta companiilor din comert este de 20 la suta in iulie 2012.

B. Continuarea procesului de schimbare sustenabila a modelului de crestere economica

  • In perioada decembrie 2010 - iulie 2012 bancile autohtone si-au majorat expunerile pe sectorul tradables (identificat in general cu sectorul industriei) cu 17 la suta in termeni reali. Aceste companii au avut evolutii favorabile superioare celor din sectoarele non-tradables (servicii, constructii si comert): pozitia lor in economie s-a consolidat (ponderea VAB creata de firmele din tradables in totalul VAB generat de companiile nefinanciare a crescut de la 36,7 la suta in anul 2010 la 37,3 la suta in anul 2011.
  • Gradul redus de indatorare a sectorului tradables (raportul datorii pe capitaluri proprii este de 1,5 la decembrie 2011, sub pragul empiric de alerta de 2 si semnificativ mai mic fata de 3,5 in cazul companiilor din sectorul non-tradables), alaturi de evolutiile favorabile enumerate mai sus, confera suport creditorilor in continuarea majorarii expunerilor fata de firmele din sectorul tradables.
  • Ponderea valorii adaugate generate de firmele net exportatoare in totalul VAB creat de sectorul companiilor nefinanciare s-a majorat (de la 12,4 la suta in anul 2010 la 16,5 la suta in anul 2011.

In acelasi timp, BNR precizeaza ca restantele companiilor fata de stat au crescut cu 28 la suta in anul 2011 fata de anul 2010 (ajungand la 26,3 miliarde lei in decembrie 2011, din care 13,8 miliarde lei sunt generate de catre companiile de stat).

Cea mai accentuata dinamica a restantelor a avut loc la nivelul bugetului asigurarilor sociale (+24 la suta) si la bugetul de stat (+32 la suta).

Gradul de concentrare a firmelor care produc asemenea restante este unul ridicat: primele 10 companii (din care majoritatea sunt de stat), cumuleaza peste 47 la suta din totalul platilor restante catre bugetul de stat.

Este de asteptat insa ca, pe fondul implementarii masurilor convenite cu UE, FMI si BM, disciplina firmelor cu capital majoritar de stat sa se imbunatateasca, acest lucru avand cu efecte benefice asupra platilor restante din economie.

Restantele companiilor fata de propriii furnizori au crescut cu 4 la suta in anul 2011, ajungand la 53,4 miliarde lei.

Arieratele statului fata de companii au scazut usor (de la 1,1 miliarde lei la 0,9 miliarde lei, conform FMI, decembrie 2010 fata de decembrie 2011).