Rusia a incasat aproape 5,3 miliarde de dolari vanzand 7,58% din capitalul Sberbank, o oferta de privatizare partiala care s-a bucurat de un mare succes in randul investitorilor internationali si rusi, sedusi de proiectele de expansiune ale aceste banci semipublice rusesti, scrie AFP.

"Este una dintre tranzactiile cele mai profitabile din ultimul deceniu", a afirmat presedintele Vladimir Putin, citat de agentiile rusesti, care a precizat ca in urma operatiuni s-au incasat in total 5,28 miliarde de dolari.

Vanzand aceasta cota de 7,58%, Banca Centrala a Rusiei (BCR) si-a redus cota de participare in Sberbank, cea mai mare banca comerciala ruseasca in termeni de depozite, la 50% plus un vot.

Alexei Uliukaiev, vicepresedinte al BCR, a calificat acest eveniment drept "remarcabil", apreciind ca demonstreaza "interesul enorm al investitorilor pentru Sberbank si in general pentru sectorul bancar din Rusia".

De altfel, "volumul de capital ridicat, de 160 de miliarde de ruble, are o importanta si pe plan macroeconomic", in masura in care va umple vistieria statului, a subliniat acesta.

"Este vorba despre cea mai importanta tranzactie din istoria pietelor emergente", a declarat la randul sau Gherman Gref, presedintele de Sberbank.

El a precizat ca investitorii provin din Europa continentala, din Marea Britanie, din Asia, din tarile arabe si din Rusia.

Sberbank, creata in 1990, este un actor major in Rusia, unde detine aproape jumatate din economiile populatiei si ofera aproximativ o treime din credite.

Banca a derula in ultimele luni o politica de expansiune in toate directiile si conducerea sa si-a anuntat intentia de a o face una dintre principalele banci mondiale.