​Autoritatile europene pregatesc in secret un nou program de salvare a Spaniei si achizitii nelimitate de obligatiuni guvernamentale din partea Bancii Centrale Europene (BCE), ajutand Madridul sa construiasca un program de reforme economice, relateaza CNBC. Programul ar urma sa fie anuntat saptamana viitoare.

Conform unor oficiali apropiati acestor discutii, Spania si Comisia Europeana se concentreaza pe masurile care pot fi cerute de creditorii internationali, ca parte a unui nou program de salvare, asigurandu-se astfel ca sunt pregatiti inaintea anuntarii unei cereri formale.

Un oficial european a declarat ca negocierile au fost facute direct cu ministrul spaniol de Finante, Luis de Guindos, iar planul, care urmeaza sa fie prezentat joi, va fi axat mai degraba pe reformele structurale, reforme cerute de mult timp de Bruxelles, decat pe noi taxe si reduceri de cheltuieli.

"Acesta este un fel de 'proto-program' ", a spus oficialul. Insa, Comisia ar putea cere si noi masuri de austeritate luna viitoare, in vederea atingerii tintelor de deficit existente ale UE, pe care Madridul este de asteptat sa le rateze.

In plus, un preacord din partea Bruxelles-ului pentru anuntul care urmeaza sa fie facut joi ar trebui sa reduca dificultatile politice pe care trebuie sa le infrunte Mariano Rajoy, primul ministru spaniol.

Acesta din urma este reticent sa ceara fondului permanent de salvare a zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES) - in valoare de 500 de miliarde de euro-, sa inceapa sa cumpere obligatiuni spaniole, pentru ca se teme ca UE va cere in schimb conditii prea dure.

Totodata, presiunea asupra lui Rajoy a crescut si dupa ce Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, a anuntat luna trecuta ca noul program de achizitii de obligatiuni al BCE va fi pornit doar dupa ce guvernele vor solicita, formal, un ajutor din partea MES si accepta in schimb planuri de reforma cu liderii din zona euro.

Achizitiile de obligatiuni facute atat de BCE, cat si de MES ar diminua costurile de imprumut ale guvernul spaniol, relaxand astfel presiunea care apasa datoria publica a Madridului.

Oficialii spanioli au incercat timp de mai multe luni sa obtina asistenta din partea UE, fara a li se impune constrangeri semnificative, insa au progresat lent in fata cererilor unui grup de state nordice condus de Germania si de banca centrala a tarii, Bundesbank, care solicita ca orice nou program de salvare financiara sa contina un calendar cu tinte clare si un regim strict de supraveghere.

Presiunea este de asteptat sa creasca din nou vinerea viitoare, cand guvernul spaniol ar trebui sa anunte rezultatele evaluarii sistemului bancar. Analiza, care a durat trei luni, va specifica si capitalul care ar trebui sa fie asigurat de MES pentru recapitalizarea bancilor spaniole de economii, sau cajas, care au fost lovite dur spargerea bulei imobiliare.

UE a promis deja un ajutor a carui valoare poate ajunge pana la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea sistemului bancar spaniol.

Totusi, ca un ultim semnal, Spania incearca sa evite o cerere formala pentru ajutor suplimentar, oficialii tarii incepand in aceasta saptamana sa discute daca ar putea folosi o parte din fonduri, destinate initial pentru ajutorarea bancilor, pentru a cumpara datorie suverana spaniola.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Simon O'Connor, a afirmat ca Spaniei nu i se va permite sa redirectioneze banii oferiti.

Cu toate acestea, un alt oficial din zona euro a declarat ca solicitarea Madridului poate sa nu fie respinsa complet. Folosirea banilor ramasi de la salvarea bancilor pentru a cumpara datorie suverana nu ar necesita aprobarea din partea parlamentelor partenerilor europeni ai Spaniei - cu o oarecare temere privind Berlinul insa, unde guvernul a cerut Madridului sa nu solicite ajutor suplimentar pentru a evita o confruntare cu un Bundestag reticent.