Banca centrala a Statelor Unite ale Americii, Federal Reserve, si presedintele acesteia, Ben Bernanke, nu numai ca tolereaza inflatia ci, de fapt, incearca sa o creeze, lasand ca "dezordinea" sa fie curatata de succesorii lor, a declarat CEO-ul Pimco, cel mai mare fond de investitii la nivel mondial, Mohamed El-Erian, pentru CNBC.

El-Erian spune ca banca centrala incearca sa stimuleze o economie care inca este in dificultate dupa trei ani de la recesiunea aparent incheiata, insa riscurile sunt mult mai mari decat avantajele.

CEO-ul Pimco a numit aceasta politica drept "reversul perioadei Volker", facand referire la fostul presedinte al FED, Paul Volker, care a majorat ratele dobanzii si a impins in mod deliberat tara in recesiune la sfarsitul anilor 1980 pentru a controla o inflatie scapata de sub control.

"Nu doar ca vor tolera o inflatie mai ridicata, nu doar ca vor dori o inflatie mai ridicata, ci acestia chiar tintesc, de fapt, o inflatie mai ridicata", a precizat El-Erian, care ajuta la gestionarea celui mai mare fond de obligatiuni din lume.

Intr-o miscare fara precedent, FED a anuntat saptamana trecuta ca va incepe o a treia runda de relaxare cantitativa (quantitative easing), care va continua pana cand economia va ajunge la un anumit nivel al ratei a somajului, nespecificat insa.

Rata somajului s-a oprit la 8,1% in timp ce inflatia CORE - inflatia care exclude preturile volatile ale alimentelor si energiei - ramane in limitele vizate de FED, in jurul tintei de 2%. In acelasi timp, cresterea economica a fost de doar 1,7% in al doilea trimestru al anului.

FED va achizitiona obligatiuni ipotecare de 40 miliarde de dolari pe luna, o miscare prin care spera sa reduca ratele dobanzii pentru imprumuturile imobiliare, care sunt deja la niveluri minime record, si sa sprijine cresterea economica, reducand astfel rata somajului.

Insa criticii acuza ca expansiunea bilantului, care va depasi semnificativ valoarea de 3.000 de miliarde de dolari, va duce la inflatie. Fostul guvernator al FED, Kevin Warsh, a spus pentru CNBC saptamana trecuta ca FED va gasi cu greu o cale de iesire din anii in care a apelat la programe de stimulare monetara, pozitie cu care este de acord si El-Erian.

"Acest lucru este valabil pentru toate bancile centrale - BCE, FED, Banca Japoniei, Banca Angliei. Suntem atat de adanc intr-un terioriu nefamiliar, atat de adanc intr-un modul experimental, incat nu stim ce consecinte vor fi", a afirmat el. "Oricine va veni dupa va trebui sa curete mizeria".

In pofida primejdiilor, spune El-Erian, investitorii ar trebui sa " 'joace' pe valul de lichiditate al bancii centrale", piata financiara fiind de asteptat sa beneficieze de acest lucru, chiar daca el a avertizat ca investitiile vor naviga pe un teren minat dificil din cauza politicii FED.

"Este un pariu istoric despre care copii nostri vor citi in cartile de istorie", a spus acesta.