Angela Merkel si Francois Hollande si-au reafirmat sambata diferentele in materie de supervizare bancara in Uniunea Europeana, pe fondul frumoaselor declaratii legate de indestructibila prietenie franco-germana, scrie AFP.

"Cu cat mai repede, cu atat mai bine", a spus presedintele francez, intr-o conferinta comuna alaturi de cancelarul german, la Asberg (sud-vestul Germaniei). Va dura "cat va trebui", a replicat Angela Merkel.

Parisul doreste ca tarile europene sa se doteze cu un astfel de mecanism din ianuarie 2013, in timp ce Germania pare mai putin presata.

Chestiunea este de a sti "cum sa facem pentru a tine cont de toate institutiile posibile", a adaugat Hollande, dupa un dejun de lucru cu Merkel la Ludwigsburg, nu departe de Asberg, unde aniversau al 50-lea discurs istoric al generalului de Gaulle adresat tineretului german.

Ca si Comisia Europeana, Parisul doreste sa incredinteze Bancii Centrale Europene (BCE) supervizarea celor circa 6.000 de banci ale zonei euro, in timp ce Berlinul prefera sa limiteze aceasta sarcina doar pentru marile institutii financiare.

"Pentru mine, importanta este calitatea. Nu serveste la nimic sa faci lucrurile foarte repede pentru ca apoi sa nu functioneze", a explicat Angela Merkel.

"Trebuie sa fii serios, trebuie calitate si vom vedea in timp cat va dura (...) Vom cere ministrilor nostri de finante sa lucreze atat de repede cat este posibil", a precizat ea.

In ceea ce priveste celalalt dosar spinos al zilei, proiectul de fuziune al gigantilor EADS si BAE, cei doi lideri au fost mult mai evazivi.

"Nu am luat decizii, stim ca vom trebui sa dam intr-un viitor apropiat un raspuns societatilor. Discutiile au fost bune si amicale. Dar detaliile nu trebuie dezbatute in public, in special tinand cont de locurile de munca", a spus Angela Merkel.

Anterior conferintei de presa, cei doi lideri au laudat fiecare pe limba celuilalt prietenia franco-germana, in fata a mai multor mii de persoane adunate in curtea castelului Ludwigsburg.

"Traiasca tineretul franco-german, traiasca tineretul european", a spus, in franceza, cancelarul. Ca raspuns, Hollande s-a adresat in germana tinerilor: "Rolul vostru este sa dati realitate visului european si sa-i oferiti un viitor. Traiasca prietenia franco-germana".

Intrebati ulterior cum caracterizeaza relatiile lor personale, Merkel le-a calificat drept "amicale" deoarece "incercam amandoi sa facem ce este mai bun pentru progresul celor doua tari si cel al Europei".

In ce-l priveste pe Hollande, acesta a facut referire la numele de "Merkozy" acordat cuplului franco-german in timpul presedintiei lui Nicolas Sarkozy: "Nu avem nevoie sa ne unim numele pentru a oferi un nou patronim conduitei politice europene deoarece nu aceasta este conceptia noastra. (...). Cautam compromisul pentru a-i antrena si pe ceilalti".