​​Grecia ar avea nevoie de cel mult 15 miliarde de euro pentru a finanta o prelungire cu doi ani a planului de salvare, insa este increzatoare ca va reusi sa acopere deficitul fara a pune si mai multa presiune pe contribuabilii europeni, a declarat pentru Reuters ministrul de Finante al tarii, Yannis Stournaras, citat de BBC.

Ministrul de finante a declarat ca gap-ul de finantare poate fi acoperit fara ajutor suplimentar din partea zonei euro.

Grecia incearca sa respecte conditiile impuse pentru a primi urmatoarea transa, de 33,5 miliarde de euro, din ajutorul total de 130 de miliarde, care este sustinut de FMI si celelalte 16 state din zona euro.

Tarile vecine sunt insa reticente in a oferi si mai multi bani pentru ajutorarea Greciei.

Statul elen a primit pana in prezent doua ajutoare financiare, unul in mai 2010, de 110 miliarde de euro, si unul in octombrie 2011, de 130 de miliarde. Acesta are nevoie de urmatoarea transa pentru a rambursa platile scadente, iar o eventuala intrare in incapacitate de plata poate duce la o iesire a tarii din zona euro.

"Estimam ca gapul de finantare care va fi creat daca obtinem o prelungire de doi ani va fi de 13-15 miliarde de euro", a afirmat Stournaras pentru Reuters.

Inspectorii UE, FMI si Bancii Centrale Europene - institutii reunite in cadrul asa-numitei troici - vor publica in octombrie un raport in urma caruia vor decide daca Grecia va primi urmatoarea transa din ajutorul financiar.

Stournaras a adaugat ca tara are un deficit de 13,5 miliarde de euro pentru a-si respecta tintele stabilite pentru 2013 si 2014, suma fiind egala cu valoarea masurilor de austeritate pe care Atena le-a discutat timp de mai multe saptamani cu troica.

Oficialii greci au declarat anterior ca tara poate emite datorie pe termen scurt pentru a acoperi acest gap de finantare. Pe de alta parte, reprezentantii europeni au speculat ca Grecia ar putea avea nevoie de o a doua restructurare a datoriei pentru a-si repune finantele publice pe calea cea buna.