MFP: Deficit bugetar de 7,11 miliarde de lei -1,17% din PIB pe primele 8 luni

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 26 septembrie 2012, 7:52 Economie | Finanţe & Bănci

In perioada 1.01 - 31.08.2012, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un deficit de - 7,11 miliarde lei, respectiv 1,17 % din PIB fata de - 12,97 miliarde lei respectIv 2,24% din PIB realizat la aceeasi data a anului precedent, potrivit datelor MFP.  Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 125,6 miliarde lei, reprezentand 20,7% din PIB, au fost cu 8,0% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,6 pp ca pondere in PIB. Asta in vreme ce cheltuielile - in suma de 132,8 miliarde lei, reprezentand 21,9% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 2,7% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar ca pondere in PIB s-au redus cu 0,5 pp.

Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 10,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+6,4), accize (+9,5%), impozit pe venit (+13,5%), impozit pe profit (+6,5%). Veniturile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut, de asemenea, datorita colectarii incepand cu anul 2012 a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii conform OUG nr. 77/2011.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+4,4 %) si venituri nefiscale (+12,2%)

Contributiile de asigurari au fost in suma de 34,2 miliarde lei, in crestere cu 3,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Veniturile nefiscale au crescut de asemenea, fata de aceeasi perioada din anul precedent la bugetul de stat cu 24,1% si la institutiile autofinantate 14,0%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 43,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

2. Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 132,8 miliarde lei, reprezentand 21,9% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 2,7% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar ca pondere in PIB s-au redus cu 0,5 pp.

S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada din anul 2011, in principal, la proiectele finantate din fonduri UE, cu 36,2%, dobanzi cu 28,9%, bunuri si servicii cu 6,6%.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut la administratiile locale precum si la fondul national de sanatate ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente.

Cheltuielile de personal au crescut cu 3,5%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se, in principal, datorita majorarii cu 8% a salariilor personalului bugetar care se reflecta in buget incepand cu luna iulie 2012. De asemenea, in luna ianuarie la bugetul de stat ca urmare a faptului ca incepand cu luna februarie 2011 este inclusa majorarea de 15% acordata personalului bugetar si platile aferente contributiei de asigurari sociale datorate de angajatorii din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 19,9 miliarde lei (3,3% din PIB), crescand in termeni nominali cu 7,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de Superbrands

JW Marriott, orasul din mijlocul orasului

Unul din cei mai mari jucatori de pe piata hoteliera locala, hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel si-a castigat in cei 17 de existenta reputatia de un oras in mijlocul orasului datorita impresionantei desfasurari de produse si servicii: 402 camere si apartamente elegante, cele mai mari camere de 5 stele din zona, cu o suprafata medie de 36.8 mp, sase restaurante si lounge-uri, 12 sali de evenimente, dintre care doua ballroom-uri ce pot gazdui impreuna pana la 1.200 de persoane. Cladirea mai adaposteste un centru de fitness si spa, cu piscina interioara, o galerie de magazine de branduri internationale de lux ce acopera o suprafata de peste 2.700 mp, spatii de birouri de 11.000 mp si o parcare generoasa de 550 de locuri.

1390 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Sincer sa fiu nu ma mira cifra de deficit... (Miercuri, 26 septembrie 2012, 10:07)

    WoodTiger [utilizator]

    Sincer sa fiu nu ma mira cifra de deficit bugetar, avand in vedere ca nu exista in economia tarii noastre o combatere severa a speculei intermediarilor din energie, agricultura, transporturi, mediu, etc., apoi coruptia fiscala, flagel cu care se confrunta tot flancul sudic al Europei dupa spusele intr-un numar din Revista britanica The Economist a Cancelarului german Anghela Merkel.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri