Teoretic starpim evaziunea fiscala limitand platile cash. Nobila idee, frumos gest. Hai sa o luam putin de la inceputuri si sa vedem cine a propus ideea, cum o aplicam practic, ce obstacole avem si in final, cine pierde si cine castiga. S-o spunem de la inceput: statistice legate de cat e plata cash si cat e cu cardul in economie nu exista. Finantele arata spre BNR, Banca Centrala monitorizeaza doar platile cu cardul, dar toti admit ca daca cineva poate sa ofere detalii cat de cat riguroase sunt marii retaileri. “Sunt foarte importanti pe piata asta si acolo gasiti -daca vor ei sa spuna- datele”, spun oameni apropiati problemei. Sun la retaileri. Oficial, spun ca nu au ce sa comenteze intrucat e un proiect aparut in presa pe surse, mai discutam dupa ce apare ceva oficial. Off the record iti spun ca e o prostie. Si rad in hohote, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

Pai daca vine un client care isi cumpara doua televizoare si imi spune ca nu are decat cash, ce fac, il refuz ? Decat sa mearga la concurenta, ii fac trei bonuri sau 10 daca e nevoie ca sa ii splitez suma pana cand nu mai e nevoit sa achite cu cardul. La noi, platile cash inseamna pana la 30%, intrucat avem un foarte mare numar de furnizori, spune reprezentantul unuia dintre marii retaileri locali.. Si pe urma, continua acesta, cum si cine ma verifica? Cine sta sa-mi verifice zilnic totalul bonurilor de casa si a incasarilor si sa le compare cu cat transport seara la banca? Poate ca managementul lichiditatii imi impune sa tin mai mult cash pentru a doua zi, sa am sa dau rest clientilor! Daca trageti linie, cel care a venit cu ideea asta e rupt de realitatea economica din Romania de azi”, mai spune retailerul.

E o problema si cu plafonarea banilor platiti intre persoane fizice. Poate Ion nu vrea sa achite prin card si vrea sa simta in mana fosnetul bancnotelor atunci cand plateste. E un drept fundamental, cum sa intri in viata privata a omului si sa-i dictezi pana si asta?, spune un consultant fiscal.

“Noi avem cam 18-20% din plati pe cash, admite un alt retailer. Daca cineva crede ca vom plafone aceste plati prin Ordonanta de Guvern, mi-e teama ca se inseala sau ca nu stie legile care guverneaza economia reala. Daca va aparea o asemenea lege, Guvernul se va mira de cat de driblate sunt Finantele. Mai bine sa ne spuna sa dam suplimentar bancilor un comision de 0,2% si sa platim cum vrem noi decat sa vina cu asemenea aberatii!”, spune un alt retailer din top 5.

  • Cine a venit cu ideea?

Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri. Unde au existat doua directii diametral opus. Una a lui Sucu (mobilier) care ar fi spus ca atata vreme cat cetatenii de etnie rroma ii comanda moilier de milioane de euro pe care il achita cash, nu vrea sa-i piarda ca virgula clienti si o alta a lui Gabi Biris care sustinea ca in toata Europa sun plafonate platile cash, asa ca… .

  • Cine castiga?

Bancile in mod clar. “Avem personal, avem infrastructura si avem tot ceea ce e nevoie pentru a face fata unei cresteri a volumului de plati”, spun oamenii Asociatiei Romane a Bancilor.

  • Cine pierde?

….(completati Dvs)

  • Concluzie

Se doreste o lege care nu stie ce impact are in economie, dar care vrea sa faca bine tarii. Evaziunea fiscsaa e ridicata intr-adevar, dar nu poti incerca marea cu degetul pe spinarea firmelor de cate ori ai chef sa vezi cum va functiona ceva

Citeste si comenteaza pe blogul Hymerion.ro