Potrivit opiniilor exprimate in luna septembrie 2012, de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza pentru perioada septembrie - noiembrie 2012 tendinta de relativa stabilitate in industria prelucratoare, comert si servicii si scadere in constructii in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, arata un comunicat publicat vineri de Institutul National de Statistica (INS). (Pentru detalii vezi documentul atasat)

Soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic, precizeaza INS.

Industrie prelucratoare - Tendinta de relativa stabilitate a activitatii

In cadrul anchetei de conjunctura din luna septembrie 2012, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +4%).

Pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere in ceea ce priveste estimarea productiei si anume: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor si respectiv fabricarea hartiei si a produselor din hartie (solduri conjuncturale +27%), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +18%) si fabricarea echipamentelor electrice (sold conjunctural +17%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +15%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4% pe total industrie prelucratoare.

Constructii - Tendinta de scadere a activitatii

Potrivit estimarilor din luna septembrie 2012, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -16%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -17%).

Managerii estimeaza scadere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -14%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +13%).

Comert cu amanuntul - Tendinta de relativa stabilitate a activitatii

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural +4%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +1%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +9%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +30%).

Servicii - Tendinta de relativa stabilitate a activitatii

Conform estimarilor din luna august 2012, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural 0%).

In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +2%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +12%).