Situatia sociala si in materie de ocupare a fortei de munca a ramas foarte grava in UE in al doilea trimestru al anului 2012. S-a inregistrat o crestere globala a somajului, desi evolutia acestui indicator a fost inegala de la un stat membru la altul, situatia financiara a gospodariilor s-a deteriorat, iar gradul de saracie in randul copiilor a crescut, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

UE se afla intr-o perioada de recesiune sau pe punctul de a intra in recesiune de la sfarsitul anului 2011, iar perceptia generala este ca situatia economica a atins nivelul cel mai scazut in ultimii trei ani. In acest context, probabilitatea de a gasi un loc de munca ramane redusa in comparatie cu anii anteriori crizei, precizeaza comunicatul.

Grecia si Austria au inregistrat cel mai mare numar de ore lucrate de salariati cu norma intreaga in cursul primului trimestru al anului 2012, in timp ce Finlanda, Italia si Irlanda au inregistrat cel mai scazut numar. Aceste observatii fac parte din principalele constatari ale Buletinului trimestrial privind ocuparea fortei de munca si situatia sociala.

"Diferentele intre statele membre in ceea ce priveste situatia sociala si in materie de ocupare a fortei de munca nu au fost niciodata atat de pronuntate. De aceea statele membre ar trebui sa puna in aplicare urgent recomandarile specifice fiecarei tari pentru anul 2012 , adoptate in luna iulie 2012, si sa instituie masurile mentionate in pachetul privind ocuparea fortei de munca al Comisiei", a declarat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor.

El a adaugat si faputl ca "reducerea constanta a venitului disponibil al gospodariilor si cresterea din ce in ce mai pronuntata a gradului de saracie in randul copiilor indica faptul ca ne confruntam cu ᅡo criza sociala urgenta si cat se poate de realaᅡ, dupa cum a numit-o presedintele Barroso in cadrul conferintei intitulate 'Locuri de munca pentru Europa', si subliniaza nevoia de a intensifica investitiile sociale in intreaga Europa. Comisia va aborda acest aspect in cadrul viitorului sau pachet de masuri privind investitiile sociale."

Deosebit de ingrijorator este faptul ca somajul se afla intr-o continua crestere, afectand 25,3 milioane de persoane, ceea ce reprezinta un nivel fara precedent, si anume cu 2,6 milioane mai mult (+ 11,6%) decat in luna martie 2011. Atingand 10,4% la nivelul UE, rata somajului a crescut in 17 state membre, iar disparitatile s-au adancit din nou intre cele mai performante state membre ale UE, pe de o parte, si tarile "periferice", pe de alta parte.

Exista in prezent o diferenta fara precedent de 20,6 puncte procentuale intre cea mai scazuta rata a somajului (Austria, care inregistreaza 4,5%) si cea mai ridicata rata a somajului (Spania, care inregistreaza 25,1%) din UE. Numarul somerilor de lunga durata a crescut fata de anul trecut in 15 state membre si a atins valoarea de 10,7 milioane. Somerii de lunga durata reprezinta in prezent 4,5% din populatia activa (+ 0,4 puncte procentuale intr-un an).

Perspective sumbre pentru tineri

Somajul in randul tinerilor a atins un nivel dramatic, 22,5% in UE in luna iulie, desi nu a continuat sa creasca in al doilea trimestru. Douasprezece state membre au inregistrat rate ale somajului de peste 25% si numai trei tari, Austria, Germania si Tarile de Jos, si-au mentinut o rata de sub 10%.

Perspectivele sumbre pentru tineri reflecta cresterea riscurilor de somaj de lunga durata si de inactivitate pe termen lung, dupa cum reiese si din cresterea numarului de tineri care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare. In prezent, Comisia depune eforturi intense pentru reducerea somajului in randul tinerilor si, mai tarziu in acest an, va lansa doua initiative: o propunere privind "garantiile pentru tineret" al carei scop este de a face in asa fel incat in primele patru luni de la terminarea studiilor orice tanar sa obtina un loc de munca, sa isi continue studiile sau sa urmeze un curs de formare, si o propunere de cadru de calitate pentru stagii.

Noile cifre detaliate pentru 2011 ofera si mai multe informatii cu privire la imaginea de ansamblu a pietei fortei de munca. Pe langa someri, exista aproximativ 8,6 milioane de lucratori cu fractiune de norma subocupati - in principal femei - si inca 10,9 milioane de persoane care se afla intr-o zona gri situata intre inactivitate si somaj, cum ar fi cei care au renuntat la cautarea unui loc de munca.

Scaderea veniturilor gospodariilor

Venitul brut disponibil al gospodariilor a scazut in doua treimi din tarile UE intre 2009 si 2011, cele mai mari scaderi inregistrandu-se in Grecia (15,7%), Irlanda (9%) si Lituania, Spania, Cipru si Ungaria (fiecare peste 4%). Aceasta evolutie este in contrast puternic cu situatia observata in tarile nordice, Germania, Belgia, Slovenia si Franta, unde sistemele de protectie sociala si pietele fortei de munca mai consolidate au permis continuarea cresterii veniturilor globale in timpul crizei.

Cu toate acestea, criza a afectat segmente semnificative ale populatiei si a determinat o crestere a saraciei si in aceste tari. Dupa cum era de asteptat, segmentul de populatie din UE care se confrunta cu dificultati financiare este mai mare ca niciodata.

Cetatenii tarilor afectate de cea mai mare scadere a veniturilor sunt, de asemenea, in general, cei mai susceptibili de a avea perceptii negative cu privire la situatia lor sociala, dupa cum indica Eurobarometrul privind climatul social, editia 2012.

Saracia in randul copiilor

Saracia in randul copiilor devine o problema pentru un numar din ce in ce mai mare de gospodarii, din cauza veniturilor insuficiente ale parintilor si a sprijinului necorespunzator acordat gospodariilor cu copii. Procentajul de copii expusi riscului de saracie (dupa transferurile sociale) variaza de la aproximativ 10% in Danemarca si Finlanda, pana la peste 20% in Spania, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Italia, Romania, Letonia, Polonia, Lituania si Luxemburg.

Valoarea si eficacitatea alocatiilor pentru copii variaza considerabil in UE, iar serviciile accesibile de ingrijire a copiilor constituie un factor foarte important care le permite parintilor, si in special mamelor, sa lucreze.

Disparitatile in materie de crestere economica

In randul celor mai mari state membre, economia a continuat sa se dezvolte in Germania, Franta si Polonia, in timp ce in Italia si Regatul Unit s-a inregistrat o scadere economica. In al doilea trimestru al anului 2012, in Spania si Portugalia activitatea economica si ocuparea fortei de munca au inregistrat pierderi drastice.