Exporturile germane au crescut neasteptat in luna august, scotand in evidenta capacitatea de rezistenta a celei mai mari economii europene in ciuda crizei din zona euro si sugerand faptul ca incetinirea economica din cel de-al treilea trimestru al anului ar putea fi moderata, scrie Reuters. De asemenea, productia industriala s-a redus cu 0,5% in august.

Exporturile, ajustate de variatiile sezoniere, au crescut in august cu 2,4% (un total de 95 miliarde de euro) in raport cu luna anterioara, mult peste asteptarile economistilor, care estimau in medie o scadere de 0,5%.

"Este incredibil cum exporturile germane castiga intr-un mediu atat de dificil", a declarat Andreas Scheuerle, de la DekaBank.

Acesta a adaugat si faptul ca zonele cu cele mai puternice cresteri provin in ultimul timp din Asia si din afara zonei euro, iar datele ar trebui sa influenteze pozitiv productia Germaniei in al treilea trimestru.

Economia Germaniei si-a revenit rapid dupa criza financiara globala din 2008/2009 si, pentru o perioada mai lunga de timp, a parut ca nu este afectata de problemele din zona euro, insa cresterea a incetinit la 0,3% in al doilea trimestru, de la 0,5% in primele trei luni ale anului, dupa ce firmele si-au diminuat investitiile pe fondul incertitudinii din zona euro.

Multi economisti previzioneaza in prezent ca Germania va inregistra o contractie a Produsului Intern Brut in trimestru al treilea si al patrulea, desi acestia au spus luni ca datele privind comertul exterior vor ajuta la atenuarea incetinirii din al treilea trimestru.

Pe de alta parte, importurile au crescut cu doar 0,3% (un total de 76,7 miliarde de euro), crescand temerile cu privire la nivelul cererii interne din Germania, pe care multi economisti o considera drept un motor de crestere al tarii pe parcursul crizei din zona euro si incetinirii economiei globale.

De asemenea, surplusul comercial, in termeni ajustati cu fluctuatiile sezoniere, a crescut la 18,3 miliarde de euro, de la nivelul revizuit din luna iulie, de 16,3 miliarde. Analistitii se asteptau ca acesta sa scada in august la 15,3 miliarde.

Totodata, potrivit Bloomberg, productia industriala a Germaniei a scazut cu 0,5% in august in raport cu luna anterioara, cand avusese o expansiune de 1,2%, pe fondul crizei datoriilor suverane ce afecteaza cresterea economica din zona euro si care a constrans companiile sa-si diminueze investitiile.

Totusi, chiar daca a inregistrat o scadere a productiei industriale, aceasta este sub valoarea asteptata de economistii chestionati de Bloomberg, care prognozau un declin de 0,6%. Fata de aceeasi luna a anului trecut, productia, ajustata cu numarul de zile lucratoare, s-a redus cu 1,4%.

Activitatea din constructii a scazut cu 2,8% in august fata de luna iulie, productia de bunuri intermediare a avut un recul de 1,3%, in timp ce productia de bunuri de investitii a ramas neschimbata. In acelasi timp, productia de bunuri de consum s-a majorat cu 0,3%, iar productia de energie a crescut cu 1,5%.