​Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a solicitat luni Ciprului sa ajunga rapid la un acord in ceea ce priveste planul de salvare financiara propus de troica (UE, FMI, BCE) pentru a-si sprijini economia si pentru a realiza "eforturile semnificative" cerute, scrie AFP.

"Sper sa ajungem rapid la un acord asupra masurilor pe care trebuie sa le luam pentru a garanta dezvoltarea economiei cipriote pe termen lung", a declarat Jose Manuel Barroso jurnalistilor in cadrul unei conferinte de presa, in Limassol.

In egala masura, Barroso a cerut partidelor politice si uniunilor sindicale sa faca "eforturile semnificative" solicitate din partea Ciprului pentru a face fata provocarilor austeritatii necesare pentru a relansa economia tarii.

"Stiu ca situatia este dificila. Provocarile sunt imense. Ele cer un efort important din partea clasei politice, insa ele sunt esentiale pentru viitorul Ciprului", a afirmat el.

Potrivit unui document obtinut de presa, guvernul ar fi propus o crestere a veniturilor bugetare prin majorarea impozitelor si reduceri drastice de cheltuieli pe o perioada de timp mai lunga decat cea avansata de troica.

Formula propusa de troica pentru atingerea obiectivelor era compusa din 80% reduceri de cheltuieli publice si 20% cresteri de taxe si impozite.

De asemenea, potrivit presei cipriote, troica a cerut autoritatilor de la Nicosia reducerea cu 15% a salariilor din sectorul bugetar, scaderea cu 10% a prestatiilor sociale, reducerea asistentei locuintelor si a subventiilor indexate cu inflatia, precum si o noua majorare a cotei de TVA.

Daca autoritatile sunt reticente in ceea ce priveste reducerea salariilor din administratie si eliminarea celui de-al treisprezecelea salariu, acestea ar fi dispuse totusi sa majoreze cota de TVA si accizele asupra tigarilor si bauturilor alcoolice.