Potrivit datelor preliminare ale Recensamantului, in cele 5 judete care formeaza Regiunea de Nord Vest locuiesc 13,1% din populatia Romaniei. Cei mai multi lucreaza in agricultura, urmata de industria prelucratoare si comert. In sectorul bancar lucreaza cei mai putini- circa 11,1 mii de persoane in toate cele 5 judete. Judetul Satu Mare este cu cea mai inalta migratie interna, dar judetul preferat pentru a se stabili (cel putin de catre bucuresteni) este Clujul. Urmeaza analize similare pe celelalte regiuni ale Romaniei.

Intra in text si vezi care e situatia salariatilor pe sectoare, date privind migratia interna si profilul economic al regiunii

Sa incepem cu angajatii si zonele economice in care acestia sunt plasati. Graficul de mai jos, adica. In dreptul fiecarui sector de activitate sunt trecuti numarul celor care muncesc acolo iar imediat in dreapta numarul de salariati. Clujul este "motorul economic"al regiunii, in vreme ce Salajul este judetul cel mai modest reprezentat. Dati click pe imagine pentru marire. Din pacate au fost prea multe date pentru a le incadra intr-o imagine de dimensiuni mai mici.

Dupa ce vom publica toate celelalte analize ale regiunilor tarii veti putea constata (deocamdata trebuie sa ma credeti pe cuvant) ca in zona sectorului de stat, Regiunea de Nord Vest are printre cele mai mari ponderi ale angajatilor. Datele din graficul de mai jos sunt exprimate in mii persoane si au ca sursa o cercetare a INS furnizata in urma cu cateva zile HotNews.ro. Din graficul respectiv se poate vedea care sunt motoarele economice in fiecare din cele 5 judete analizate, noi marginindu-ne aici sa adaugam ca sectorul constructiilor este mult mai bine reprezentat datorita numarului mare de localnici care lucreaza in afara tarii si care, din banii obtinuti, isi ridica case ori si le renoveaza pe cele aflate deja in proprietate. Si daca tot am ajuns la migratie...

Deocamdata, migratia interna. Cel mai "animat"judet e Satu Mare, in care oamenii se muta de la oras la tara sau invers. Nu am mai facut graficul mutarilor din urban in rural pe localitati fiindca e mai putin relevant pentru aceasta analiza. Pe orizontala aveti judetele din care se pleaca iar pe verticala numarul celor stabiliti in Cluj, Satu Mare, Maramures, Bihor si Salaj. Bucurestenii prefera Clujul urmat de Bihor. In detalii, e vorba fie de localnici stabiliti temporar in Bucuresti si care se intorc acasa, fie de reintregiri de familii. In graficul urmator aveti migratia pe grupe de varsta. Fireste, cei cu varsta intre 20-29 de ani sunt cei mai mobili

Cifrele se refera la migratia totala din 2011, acestea fiind cele mai recente date disponibile.. Important e insa sa privim si "the big picture"- tabloul global al balantei fortei de munca. Lucrurile stau cam asa:

Datele arata o piata a muncii inca insuficient reformata, cu carente atat pe partea ofertei cat si pe cea privind cererea de munca. Exista un important numar de persoanein varsta de munca dar care nu lucreaza cat si persoane sub si peste varsta de munca si care se afla in activitate.

O reforma in zona fiscalizarii agriculturii pare necesara, cata vreme desi majoritatea celor care muncesc sunt in sectorul agricul, la nivelul veniturilor declarate doar 3,8% provin din sfera agricola.

Despre marimea gospodariei nu sunt foarte multe lucruri de spus- graficul e mai jos:

Asa cum nici despre numarul mediu de persoane aflate in gospodarie, multe explicatii suplimentare nu sunt de dat:

In privinta fondurilor structurale, conform situatiei inregistrate in Sistemul Unic de Management al Informatiei (SMIS) pentru perioada 1 ianuarie 2007- 30 septembrie 2012, in toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei s-au inregistrat 8.800 de contracte de finantare prin fonduri structurale, in valoare eligibila totala de 78,1 miliarde de lei, beneficiarii primind plati interne de 13,54 miliarde de lei.

In regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj) 1.088 de contracte sunt incheiate, cu valoare eligibila totala de 7,9 miliarde de lei si cu plati de 1,38 miliarde de lei.