Unsprezece tari din Uniunea Europeana s-au declarat pregatite marti sa lanseze o taxa asupra tranzactiilor financiare, peste pragul minim de noua state cerut pentru a pune in practica o cooperare intarita in materie, a anuntat comisarul financiar pentru Fiscalitate, Algirdas Semeta, citat de AFP.

"Patru noi tari si-au manifestat intentia de a se alatura" proiectului, a precizat acesta: Spania, Italia, Slovacia si Estonia se vor adauga astfel Germaniei, Frantei, Belgiei, Portugaliei, Sloveniei, Austriei si Greciei.

Toate aceste tari sunt membre ale zonei euro.

Spania, Italia, Slovacia si Estonia vor trimite o scrisoare in acest sens in zilele urmatoare.

Comisia isi doreste sa prezinte o propunere de cooperare intarita in cadrul reuniunii ministrilor de Finante in 13 noiembrie. Parlamentul European trebuie, de asemenea, consultat.

"Putem spera la o cooperare intarita pana la finele acestui an", a precizat anturajul lui Semeta.

Baza discutiilor este propunerea facuta de Comisie in septembrie 2011. Ea prevede taxarea tuturor tranzactiilor efectuate intre institutiile financiare (banci, burse, societati de investitii, companii de asigurari, hedge fund).

Tranzactiile de actiuni si obligatiuni vor fi taxate cu 0,1% iar contractele derivate cu 0,01%.

Taxa se va aplica atunci cand cel putin o institutie financiara implicata in tranzactie este stabilita in UE, chiar daca tranzactia are loc in afara Uniunii.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, declarase in august, pentru HotNews.ro, ca este nevoie de o aplicare simultana a acestei taxe in toate tarile UE.

"O taxa pe tranzactiile financiare poate avea efect doar daca este aplicata simultan in toate tarile. Altminteri, tranzactiile se vor muta catre locurile in care sunt mai putin taxate. Din punctul meu de vedere, cu cat mai repede se ajunge la un acord, cu atat mai bine", spunea atunci Adrian Vasilescu.