Economistii sefi ai principalelor banci comerciale admit ca au fost depasiti in asteptari de ritmul cresterii ratei inflatiei, acestia ajustandu-si in sens crescator prognozele pentru finalul anului si ne-excluzand ca in primul trimestru din 2013 BNR sa urce nivelul ratei dobanzii de politica monetara. Exista de asemenea un consens intre BCR, Raiffeisen si ING cu privire la faptul ca banca de emisiune va continua sa intareasca controlul lichiditatii. "Inflatia pare sa depaseasca cresterea salariilor din sectorul privat, crestere situata la 4-4,5%", spune economistul sef al ING, Vlad Muscalu.

  • Dumitru, Raiffeisen: BNR va mari rata dobanzii cheie numai in cazul in care efectele de runda a doua ale socurilor pe partea de oferta s-ar materializa, iar asteptarile inflationiste ar creste in mod semnificativ

Ratalunara a inflatieia fost de1,2%in luna septembrie,in mod substantialde mai susdecat asteptarile noastre(0,6%) si decat consensulpietei(+0,5%).In luna septembrie,rataanuala a inflatieia crescut la5,3%fata de anul precedentde la3,9%inluna august.

In septembrie,inflatiaa fostdeterminata in principal depreturile alimentelor(+2,3%mama),ca urmare a conditiilormeteorologicenefavorabiledin acest an.In timp cepreturilevolatilela fructe,legume sioua(8%)au avansatcel mai rapid,preturile pentruprodusele alimentareprocesateau crescut de asemenea.Ca urmare, crestereainmasuraCore 3(care reflecta presiunileinflationiste aflate la baza) s-a acceleratin septembrie la3%de la2,6%in august.Preturile la produsele alimentareauun mare impactasuprarateiinflatieiavand in vedere ponderealorridicata in cosul de consum(37,2%).

Dinamicapreturilor la combustibili(+1,6%ritm lunar)si aunor preturi administrate(+2,8% pentrutariful la gazenaturale si+2,2%pentru serviciile deapa,canalizare,salubrizare), de asemenea,au contribuit la inflamarearateiinflatieiin luna septembrie.

In timp ceBNRar putea fiincareticenta in acresteratadobanziicheie, dat fiind faptul caratainflatiei estein principal determinata desocurileadverseaflatein afaracontrolului bancii centrale,credemca vom putea asista la o intarire acontroluilichiditatii dinpiata monetara(in specialavand in vederepresiunilein sensuldeprecierii leului).CredemcaBNR va mariratadobanziicheie numaiin cazul in careefectele de runda a doua alesocurilorpe partea de oferta s-armaterializa, iar asteptarileinflationistearcreste in mod semnificativ.

  • Eugen Sinca, BCR:Rata inflatiei din septembrie a produs o surpriza negativa, depasind asteptarile noastre  si consensul piatei

Rata inflatiei din septembrie (1,2% m / m si 5,3% y / y) a produs o surpriza negativa, depasind asteptarile noastre (4,6% y / y) si consensul piatei (4,7% y / y).

Preturile la produsele alimentare au crescut puternic (2,3% m/m), din cauza unei productii interne mai mici, dupa seceta severa din primavara si vara. Nealimentarele au crescut cu 0,6% m / m, dupa majorarea preturilor gazelor naturale pentru consumatorii casnici si a pretului combustibilului. Serviciile au crescut cu 0,4% m / m, deoarece efectele pozitive ale unui lei mai puternic au contrabalansat majorarea preturilor administrate la apa si canalizare.

Ne-am revizuit in sus estimarea noastra anuala a inflatiei la 5,5% pentru luna decembrie 2012 si la 4,7% pentru luna decembrie 2013. Accizele mai mari la tutun, alcool si energie si cresterile planificate ale preturilor administrate de energie (la cererea FMI si UE) sunt principalii factori inflationisti. Pe termen scurt, BNR va reduce furnizarea de lichiditate prin intermediul operatiunilor sale de piata monetara iar ROBOR 3M va ramane la aproximativ 6% in urmatoarele luni. Cererea interna slaba si determinarea guvernului de a continua relatia cu FMI dupa 2013, probabil sub forma unei linii de credit flexibilea nu recomanda o majorare a ratei dobanzii de politica monetara. Cu toate acestea, in cazul in care asteptarile inflationiste ale populatiei se vor deteriora puternic iar efectele de a doua runda vor aparea, nu excludem o crestere treptata a ratei cheie in 2013. Prognoza noastra este EURRON 4.55 pentru luna decembrie 2012 si 4.45 pentru luna decembrie 2013

  • Vlad Muscalu, ING: Momentul cel mai probabil pentru cresterea dobanzii cheie ramane primul trimestru din 2013, date fiind alegerile generale din decembrie

Aceste evolutii sugereaza ca accelerarea inflatiei nu este temporara. Intrucat perspectivele de crestere s-au inrautatit iar relaxarea monetara globala a continuat, scenariul nostru de baza privind cresterea ratei dobanzii cheie incepand cu 1Q13ar putea fi supus unor riscuri considerabile. Inflatia pare sa depaseasca cresterea salariilor din sectorul privat, crestere situata la 4-4,5%. Momentul cel mai probabil pentru cresterea dobanzii cheie ramane primul trimestru din 2013, date fiind alegerile generale din decembrie.