Circa 4% din populatia Romaniei folosea anul trecut serviciile bancare prin internet (internet banking), cu 33 puncte procentuale sub media Uniunii Europene, a declarat miercuri Andrei Cretu, manager consulting in cadrul PwC Romania. Spre comparatie, doar 3% dintre bulgari foloseau servicii de internet banking in 2011, dar in celelalte tari din regiune gradul de folosire a internet banking-ului a depasit 20% din populatie. "In Romania 87% dintre plati sunt facute prin ATM-uri, adica romanii se duc si scot bani, prefera sa simta numerarul in buzunar", a mai spus consultantul.

Cati romani folosesc internet banking-ulFoto: PWC

Gradul de folosire AT vs. POS

Gradul de folosire AT vs. POS

Foto: PWC

"47% dintre romani au acces la internet, deci avem baza pentru serviciile de internet banking si tot creste penetrarea internetului. In privinta gradului de penetrare a serviciilor de telefonie mobila aceasta este de 130% Circa 14% dintre telefoanele mobile sunt telefoane de tip smartphone", a precizat Andrei Cretu, manager consulting in cadrul PwC Romania, in cadrul unui eveniment organizat de Mediafax si dedicat serviciilor de mobile banking.

Platile cu cardul bancar in Romania

Platile cu cardul bancar

Foto: PWC

Pe de alta parte, a subliniat consultantul, desi Romania este tara cu cea mai dinamica crestere a activelor bancare din Europa de Sud de Est, sta prost la capitolul grad de penetrare a serviciilor bancare.

"In Romania se fac in medie doar 6 plati pe cap de locuitor pe an. De ce? Pentru ca doar cativa au carduri de credit si de debit. Suntem un pic in fata Bulgariei si aproape de Grecia. Este o intrebare legitima daca sunt romanii pregatiti sau nu sa adopte tehnologia daca doar atatia romani folosesc cardul cati vor folosi solutiile de mobile banking", a mai spus consultantul PwC Romania.