Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat duminica, la incheierea reuniunii anuale a FMI si a Bancii Mondiale de la Tokyo, ca exista riscului de supraincalzire a economiilor emergente, din cauza masurilor exceptionale intreprinse de bancile centrale din Statele Unite si Europa, confirmand ingrijorarile exprimate de mai multe tari, precum Brazilia, relateaza AFP.

Christine LagardeFoto: Reuters

"Politicile monetare relaxate (din tarile dezvoltate - n.r.) ar putea alimenta un flux de capital speculativ catre economiile emergente", a afirmat Lagarde precizand ca aceasta tendinta este "in mod clar accentuata" de dobanzile ridicate practicate in principalele puteri emergente.

Combinarea acestor factori "poate restrange capacitatea acestor economii de a absorbi potentiale fluxuri mari de capital conducand la o supraincalzire, la formarea unor bule financiare si la aparitia unor dezechilibre financiare", a avertizat Lagarde.

Pentru a preveni incetinirea cresterii economice, mai multe banci centrale - Rezerva Federala a Statelor Unite, Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Japoniei - au relaxat politicile monetare, injectand lichiditati masive in circuitul financiar pentru a reduce considerabil dobanzile cheie la un nivel cat mai apropiat de zero.

Unele tari emergente considera ca astfel de masuri le destabilizeaza economia prin atragerea fluxurillor speculative si apreciarea artificiala a monedelor lor, in detrimentul exporturilor.

In discursul de duminica, directorul Fondului a incercat un exercitiu de echilibrare dificil prin care sa menajeze ambele parti, sustine AFP.

Potrivit agentiei de presa, subliniind riscurile de "supraincalzire", Lagarde a platit tribut actiunilor bancilor centrale, actiuni "legitime" si "necesare" pentru a relansa activitatea in tarile bogate.

"Am vazut initiative puternice ale bancilor centrale pe care FMI le saluta ca fiind drept cele mai importante contributoare la stabilitate", a afirmat sefa Fondului.

La sfarsitul lunii septembrie, la Washington, Lagarde a estimat ca programul de rascumparare a obligatiunilor anuntat de Banca Centrala Europeana (BCE) a marcat un "moment de cotitura" al crizei.

Duminica, la Tokyo, la finalul unei reuniuni care a lasat sa se vada fracturi profunde in sanul FMI, Lagarde a recunoscut ca impactul politicii monetare asupra "credibilitatii" si "independentei" bancilor centrale ramane "incert".

Ministrul brazilian al Finantelor a lasat sa se inteleaga sambata ca efectele secundare ale politicilor bancilor centrale "ar putea fi mai rele decat rezultatele lor directe"."Tarile dezvoltate nu pot spera sa scape de criza in detrimentul pietelor emergente", a declarat Guido Mantega in capitala japoneza, dand asigurari ca tara sa va lua "toate masurile necesare" pentru a se proteja impotriva fluxului masiv de capital (speculativ - n.r.)".