Expertii principalilor creditori ai Greciei au analizat situatia tarii concluzionand ca ar mai avea nevoie de o perioada suplimentara de doi ani pentru a duce la bun sfarsit dificilele reforme structurale pe care le are de facut, informeaza saptamanalul german Der Spiegel, citat de AFP.

Reprezentantii FMI, UE si BCE "au cerut săptămâna trecută ministrilor de Finante din Zona Euro sa acorde inca doi ani Greciei", asa cum ceruse guvernul de la Atena, sustine Der Spiegel.

Grecia a argumentat ca această perioadă de gratie i-ar permite să pună în aplicare reducerile bugetare si reformele structurale fără a sufoca economia deja puternic afectata. Saptamanalul german acrie ca FMI este pregătit să accepte aceasta solicitare, în timp ce unele tări din Zona Euro sunt reticente cand vine vorba sa acorde noi concesii Atenei.

Guvernul elen consideră suficienta o economie de 7,8 miliarde de euro ca urmare a sacrificiilor financiare facute de poporului grec în schimbul unei transe de credit de 31,5 miliarde de euro asteptate inca din luna iunie. Insa negocierile cu troica desfasurate weekendul acesta au vizat economii de 9.2 miliarde dolari, potrivit unei surse din Ministerul grec al Finantelor.

Amânarea unor reforme structurale pana in 2016 ar costa creditorii Greciei aproximativ 30 miliarde de euro, scrie Der Spiegel fara a preciza sursele informatiilor.

Potrivit Der Spiegel, politica fata de situatia Greciei nu se bucure de unanimitate in randul troicii.

Atena a promis sa isi reduca, pana in 2020, datoria nationala la 120% din PIB. BCE si FMI considera ca ar fi necesara o scadere de 140%, din PIB, chiar dacă Comisia Europeană, mai optimista, prevede necesara o scadere de 128%, arata publicatia germana.

Prim-ministrul grec Antonis Samaras a avertizat că tara sa nu este in măsură să suporte mai multe masuri de austeritate si că, în cazul în care nu va fi acordata următoarea transă de ajutor financiar, Grecia ramane fara bani în luna noiembrie.

Directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, a pledat joi in favoare Greciei, sustinand cererea guvernului de la Atena pentru un termen de doi ani pentru a-si controla deficitul.